Jak zabít slepici? (humánně)

Každý, kdo chová slepice musí být připraven, ač chce nebo nechce, na to, že jednoho dne bude nutné nějakou tu slepici zabít. I přestože máte slepice pouze na vajíčka a chcete je nechat dožít, tak se může stát, že se slepice poraní nebo začne mít zdravotní problémy a jedinou cestou, jak ukončit její trápení, bude její porážka, proto je důležité být připraven. Způsobů, jak usmrtit slepici, kuře či jinou drůbež je celá řada. My vám představíme jeden z nich, který používáme u nás na statku, přijde nám jako velmi snadný a hlavně humánní.

 

JAK HUMÁNNĚ ZABÍT SLEPICI?

Usmrcení hospodářského zvířete v domácím prostředí, kde narodilo (v našem případě vylíhlo)/vyrůstalo a kde to dobře zná, je pro zvíře nejméně stresující záležitost, takže určitě nedoporučujeme zvíře před porážkou stěhovat na jiné místo. Osobně věříme i v to, že i slepice si dokáží zapamatovat člověka nebo lidi, kteří je chodí každý den krmit, takže pokud by na porážku slepice přijel např. řezník, může to zvířeti zvýšit hladinu jeho stresu, což není žádoucí. Ano, chovatel to v tuto chvíli nemá jednoduché, ale musí přebrat zodpovědnost za zvíře a připravit poráženému zvířeti ty nejlepší podmínky, bez ohledu na to, jak nepříjemné je to pro něho samotného.

 

Kdy zabít slepici?

  • Když je slepice vážně nemocná (např. slepice má velmi špatný pohyb, delší dobu nepřijímá potravu, silný a nepřestávající průjem, vážné poranění)
  • Když už je slepice stará a je u ní možné pozorovat zdravotní problémy, které jí omezují v jejím životě.
  • Když se rozhodneme, že slepice nám poslouží, jako jídlo v naší domácnosti.

Smrt zvířete nikoho z nás netěší, ale když přijde den D, tak je dobré být připraven, tzn. musíte mít připravené pomůcky a promyšlený jasný postup porážky zvířete. Takže pojďme na to …

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA PORÁŽKU DRŮBEŽE?

Základní (nezbytné) potřeby:

  • Ostrý nůž
  • Kýbl nebo hrnec s horkou vodou

Doporučení potřeby:

  • Stůl
  • Dřevné prkno
  • Kuchyňské nůžky na maso
  • Vykrvovací trychtýř (příp. vykrvovací kužel) – perfektní pro správné držení drůbeže při vykrvení.
  • Klec na slepice/kuřata, pokud jich budete zabíjet víc

 

DOPORUČUJEME: Použijte opravu ostrý nůž!

Vykrvovací trychtýř

Vykrvovací trychtýř dokáže udržet drůbež v bezpečné poloze při podříznutí. S vykrvovacím trychtýřem se vám nestane, že by vám běhalo po zahradě kuře bez hlavy, což se vám jinak může dost dobře stát, protože bezprostředně po smrtící ráně/řezu ještě pracují nervy zvířete. Domníváme se, že otočení drůbeže vzhůru nohama a umístění do trychtýře způsobí okamžité nahromadění krve do hlavy drůbeže, což má za následek tzv. sedativní účinek (= omráčení zvířete). Takové omráčení je žádoucí jev pro porážku zvířat, protože pokud zvíře zažije stres, tak se to negativně ovlivní na chuti a kvalitě masa, což nechceme. Pozn. Samozřejmě, pokud máte 5 slepiček a necháváte je dožít, tak si vykrvovací trychtýř pořizovat asi nebudete.

 

DOPORUČUJEME: Koupit si vykrvovací trychtýř.

PORÁŽKA DRŮBEŽE – POSTUP:

1 Připravíme si všechny potřebné nástroje na porážku, bychom vše měli při ruce, tzn. ostrý nůž, hrnec plný horké vody na spaření drůbeže a stůl s dřevěným prkénkem. Joo a v našem případě ještě vykrvovací trychtýř.

Pozn.: Pokud by se Vám nechtělo pořizovat vykrvovací trychtýř, tak by se dal použít třeba dopravní kužel, kterému byste uřízli špičku na prostrčení hlavy drůbeže. Nicméně vykrvovací trychtýř/kužel není nebytně nutný, slouží při porážce pouze jako praktická a efektivní pomůcka.

2 Chytneme slepici. což může být občas problém, zvlášť, když je chováte ve volném výběhu jako my. Pokud máte volný výběh, tak se z chytání slepice často stane plnohodnotný kardio trénink, který může skončit vítězstvím slepice nad farmářem. 🙂 Doporučujeme slepici odchytit v kurníku, ve stodole nebo na jiném místě, kde bydlí, aby odchyt drůbeže byl, co možná nejednodušší a hlavně pro samotné zvíře, co možná nejrychlejší.

3 Slepici omráčíme otočením do vykrvovacího trychtýře a opatrně vytáhneme hlavu skrz spodní/užší otvor trychtýře.

4 Chytneme a podržíme si hlavu drůbeže (v našem případě slepice) a přímo za lícní kostí provedeme dostatečně silný řez, který přeruší hlavní tepnu, ale zároveň řez nesmí být příliš silný, aby neporušil krt nebo průdušnici. V okamžiku, kdy se přeruší hlavní tepna, tak drůbež začne krváce a už necítí žádnou bolest. Nemějte strach, pokud drůbež začne skákat nebo kopat nohama, jedná se o posmrtné nervy zvířete, které už zvíře vůbec nevnímá/necítí. Dále proveďte řez z na opačné straně krku, tím urychlíte dobu krvácení, která trvá max. 3 min, ale většinou za 1-2 min. je obvykle hotovo, pokud vše provedete správně. Během samotného vykrvení držte hlavu drůbeže pevně kolmo dolů, aby celý proces proběhl správně.

Umístěte drůbež do hrnce s horkou až téměř vařící vodou. Drůbež několikrát ve vodě pomocí dřevěné tyče/klacku několikrát ve vodní lázni otočte, aby její peří povolilo a bylo možné přistoupit ke škubání peří. Jestli už je ten vhodný čas zjistíte, když se nohy drůbeže sami odlupují a z křídel jdou velmi snadno vytrhnout brka. Hlídejte stav opeřence ve vodní lázni, protože pokud ho tam budete mít dlouho, může se začít vařit a to nechceme.

 

Škubání slepice

6 Pustíme se do ručního škubání slepice, což je asi časově nejnáročnější proces. Začneme odtrháváním opařeného peří od nahou a postupujeme až ke krku. Škubání je opravdu zdlouhavý proce a pokud zabíjíte více než 2-3 slepice, tak věřte tomu, že to fakt trvá. 🙁 Nicméně dá se pořídit stoj na škubání drůbeže, který je až 10x rychlejší, ale samozřejmě není to úplně levná záležitost, takže zvažte, jestli se vám to vyplatí.

 

Odřízněte nohy jednoduchým řezem mezi klouby.

8 Odřízněte nožem nebo odstřihněte nůžkami na maso hlavu opeřence.

9 Nařízněte kůži na krku a vyřízněte vole ptáka. Vole slouží jako zásobárna krmiva, kde se krmivo částečně rozkládá. Ještě nezapomeňte odstranit jícen a průdušnici (resp. trubičky vedoucí blízko krku).

10 Odřízněte nožem nebo odstřihněte nůžkami na maso krk opeřence.

 

Jak vykuchat slepici?

11 Proveďte povrchový řez na zadku drůbeže, konkrétně pár centimetrů pod řitním otvorem. Postupujte velmi opatrně, abyste náhodou neprořízli střeva, to by mohlo znamenat vylití bakteriálního materiálu, což nechceme, protože politím kuřete by došlo k jeho znehodnocení.

 

POZOR: Řez dutiny břišní provádějte velmi opatrně, abyste nenařízli vnitřnosti!

Vnitřnosti slepice?

12 Oběma rukama rozevřete kostru drůbeže, tak abyste se dobře dostali k vyndání vnitřností drůbeže.

13 Sáhněte rukou dovnitř drůbeže (co možná nejdále) a obejměte vnitřnosti a vytáhněte je ven.

14 Z vnitřností vyřízněte játra a srdce, která budou sloužit pro další zpracování v kuchyni. Při odřezávání jater dávejte pozor, abyste nepřeřízli žlučovod, pokud se vám to „povede“, tak zachovejte klid, pouze potřísněná játra či drůbež rychle omyjte vodou. 😉 Ostatní vnitřnosti můžete hodit na kompost nebo zvířatům (všežravcům), třeba prasátka či slepičky je milují.

15 Omyjte celého opeřence a dejte ho do chladničky. Pokud se chystáte opeřence konzumovat, doporučujeme ho nechat odpočinout 24 hod. v chladničce a až pak ho zpracovat v kuchyni. Stejně tak platí 24 hod. lhůta proto, když budete chtít dát opeřence do mrazničky.

16 HOTOVO

DOPORUČUJEME: Po porážce drůbeže před dalším zpracováním ho nechat 24 hod. odpočinout v chladničce.

 

OSTATNÍ: Co znamenají červené tečky/čárky v kuřecím mase? Mám se bát?

Zaznamenali jste někdy v kuřecím mase malé červené nebo fialové tečky či čárky (vlásečnicového tvaru)? Jedná se o krevní sraženiny. Na porážce se pravděpodobně stalo to, že byla nejprve drůbež elektricky omráčená, než jí nechali vykrvit. Na tento postup může zareagovat srdce zvířete tak, že nastane jeho zástava, a tím nedovolí, aby se z masa dostala všechna krev. Krevní sraženiny nejsou nebezpečné a maso můžete bez obav konzumovat.

 

Ohodnoťte tento článek!

Jak zabít slepici? (humánně)
4 (80%) 5 votes

 

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?