Ano, jíme maso! Jaké a proč?

Slepice domácí

Tímto článkem se zcela jistě pouštíme na tenký led, protože na sociálních sítích nás sleduje spousta vegetariánů, veganů, ochránců zvířat, frutariánů, …, kteří nás za naše úvahy či konání možná odsoudí, ale byli bychom moc rádi, kdyby si právě oni přečetli náš článek až do konce a popřemýšleli o tom, že ne všichni „masožrouti“ jsou děti Satanovy. Ano, jíme maso..

Než jsme se přestěhovali na venkov, tak z pohledu stravy jsme byla úplně jiná rodina. Dá se říci, že ráno vepřové, k obědu hovězí a k večeři kuřecí. Náš výrok je nutné brát s nadsázkou, ale zcela určitě se dá říci, že jsme si bez masa vůbec nedokázali představit jídelníček. Kupovali jsme kuřecí prsa v akci za 99 Kč, futrovali kyblíky kuřecího v KFC a pomlaskávali si na Big Macu u strýčka McDonalda. Představa, že bychom něco podobného udělali dnes, třeba jen výjimečně, je až úsměvná a dost absurdní. Proč?

 

1.MILUJEME JÍDLO

Náš každodenní jídelníček není o masu, ale hlavně o zelenině, a proto pár řádků v našem článku věnujeme i „ne masu“.  Naše rodina má za cíl být, co možná nejvíce potravinově soběstační a to platí i o ovoci a zelenině. Snažíme si vypěstovat maximum ovoce a zeleniny sami. Kvalita vlastnoručně vypěstovaných potravin je naprosto nesrovnatelná s tou, co je k dostání v supermarketu. Pokud jste nikdy neochutnali rajče nebo okurku z domácí zahrádky, tak nevíte, jak chutná pravá zelenina.. Sami neuvěříte, jak moc lahodná chuť to je.

Naše zahradničení je ještě pořád v plenkách, přece jen startujeme teprve 2. sezónu, kdy zjišťujeme, že množství záhonků nám nestačí, množství času na péči o záhonkyaale bohužel také ne. Jak se sází, pečuje o nehybridní odrůdy a kde je koupit, pro nás byla také španělská vesnice. Informací, co ještě nevíme je celá řada, ale milujeme učení a dělání chyb, protože ty člověka dokážou posouvat velmi rychle kupředu.

 

Proč jíme i maso?

Není to jen to tom, že máme rádi kvalitní chuť masa, ale je to i o tom, že maso obsahuje spoustu vysoce kvalitních aminokyselin, tuků, minerálů a vitamínů, které je velmi obtížné nahradit. Pokud byste chtěli do těla dostat odpovídající množství látek obsaženích v 1 kg masa, tak musíte velmi striktně dodržovat jídelníček, který bude poskládán z odpovídajícího množství a druhu potravin, což rozhodně není snadná záležitost.

Maso je výborný zdroj energie! Maso obsahuje energii, která funguje mnohem lépe než cukr, proti cukru obsahuje tuk, z kterého dokážeme tělo čerpat energii dlouhodobě naproti tomu cukr tělu dodává krátkodobou energii, což je problém. Cukr je navíc nezdraví a velmi návykový, což může způsobit problémy v budoucnu.

Jsme lovci a sběrači. Stravovací návyky si člověk budoval stovky tisíc let a maso bylo jedním z primárních stravovacích návyků, který jsme jako lidé měli. Nejsme býložravci, nejsme masožravci, ale jsme všežravci. Obdivujeme všechny vegetariány a vegany, kteří se vydali na tuto cestu a umí si poskládat jídelníček tak, aby v něm tělu nic nechybělo. Naše pokusy o vegetariánství byly vždy neúspěšné a po několika pokusech jsme došli k ávěru, že naše tělo maso potřebuje.

 

Nejdůležitější je zdraví!

 

2. MILUJEME ZVÍŘATA

Chováme menší hospodářská zvířata pro naši každodenní radost, ale i pro užitek. Slepičky nám dávají vajíčka, kohoutkové kuřecí maso, kozičky fantastické mléko, z kterého si můžeme udělat báječný tvaroh, sýry, jogurty, kefíry, … Brzy plánujeme pořízení  prasátek, takže časem budeme mít i svoje vlastní vepřové, ale to ještě nějaký čas potrvá.

Jelikož milujeme zvířata, tak k nim přistupujeme s náležitou úctou a úplně jsme přestali jíst konvenční maso (hovězí, vepřové, kuřecí, …). Zvířata, která se produkují konvenční cestou žijí v mini klecích, dostávají antibiotika a upravenou potravu plnou éček, aby co nejdříve vyrostla do max. velikosti, měla odpovídající barvu či chuť a pak šup, šup na porážku, ať se točí byznys, protože to je přeci oč tu běží! Velkým obchodníkům jde jen a jen o jejich peněženku, určitě je nezajímá naše zdraví a humánní přístup ke zvířatům. Proto jsme se rozhodli udělat maximum, abychom byli, co možná nejvíce soběstační. Máme štěstí, že v našem okolí je velká spousta malých farmářů, u kterých můžeme sehnat potraviny, které nejsme schopni sami vyprodukovat. A těm patří obrovský dík.

 

Velkochovy a klecové chovy – Rozhodně NE!

Pokud jíte maso, tak musíte vždy přemýšlet, odkud ono maso pochází, protože není maso jako maso. A to se nebavíme jen o nedávno proběhlé kauze „polské maso se salmonelou“, ale je potřeba velmi důsledně řešit, z jakého chovu maso pochází. Pokud by existovala pouze  zvířata, které by se chovala zavřené v kleci nebo zavřené mezi čtyřmi stěnami, která by nikdy nespatřila denní světlo nebo volný výběh, tak zcela otevřeně říkám, že naše rodina by maso nikdy nejedla a stala by se pravděpodobně vegetariány. Naštěstí dnes mohou být zvířata chována i jinak – volný přístup na pastvu, přirozené hledání potravy, interakce s ostatními zvířaty, …

 

Smrt zvířete nám radost nedělá..

Pokud zvíře prožije plnohodnotný život, tak máme z poloviny vyhráno. Důležitou součástí uzavření koloběhu života hospodářského zvířete je porážka. Porážka zvířat musí být humánní, co možná nejvíce to jde. Do nedávné doby jsme doma žili v přesvědčení, že nejlepší variantou pro zvíře jsou ekologická jatka, kde se se zvířetem zachází ohleduplně, ale ani to není ideální varianta. Postupně jsme dospěli k tomu, že by zvíře mělo být usmrceno, tam kde se narodilo nebo tam kde vyrůstalo, což může být u řady případů dost nereálné, protože néé každý dokáže doma zabít prase či býka, nehledě na to, že musí splňovat určitě podmínky, pokud by tomu tak nebylo, tak mu hrozí i pokuta od Státní veterinární správy. Nicméně my věříme tomu, že zvíře by mělo být usmrceno ideálně tam, kde tráví svůj život a smrt musí nastat okamžitě, aby zvíře neprožilo sebemenší známku stresu.

Porážka je určitě stinná stránka farmaření, nicméně maso neroste na stromech, takže je nutné to pochopit a přistoupit k tomu, tak aby člověk věděl, že udělal maximum pro zvíře.

 

Maso každý den – NESMYSL!

Česká kuchyně je příliš orientovaná na konzumaci masa a díky tomu přichází o kouzlo vegetariánské kuchyně. Jídelníček bez masa může být opravdu výborný, kdo denně konzumujte maso určitě DOPORUČUJEME  vyzkoušet 7-14 dní vařit a stravovat se bez masa, zjistíte, že to jde a není to vůbec špatné. My jsme na statku dospěli k tomu, že konzumujeme maso 1 – 2x týdně, což není často, ale větší potřebu opravdu nepociťujeme a přijde nám to, jako ideální model.

Zcela jistě k našemu aktuálnímu nastavení přispělo nenakupování masa z konvenčních chovů, vlastně jsme skeptičtí i k některým „malo farmářům“, kteří jezdí na farmářské trhy, takže na statku máme stádo slepiček a kohoutků, které chováme na maso. Díky tomu si náležitě uvědomujeme, jak je náročné kuřátko vylíhnout, vykrmit, uhlídat před predátory a připravit mu ideální podmínky pro život, aby ho mohlo prožít plnohodnotně. Pokud bychom jedli kuřecí maso častěji, tak bychom museli mít 2-3 x větší stádo kuřat, což by znamenalo mnohem více práce, pravděpodobně méně péče a hlavně si myslíme, že by kuřata umírala zbytečně kvůli naší „zmlsanosti“.

Člověk musí přehodnotit svůj jídelníček, což ale nutně neznamená snížení životního standardu.

 

3. MILUJEME SEBE

Pěstujeme potraviny bez chemie, chováme zvířata bez klecí a věřte tomu, že to není tak těžké, jak se to může zdát. Snažíme se, aby na naší zahradě byla „veselá zelenina“ a „šťastná zvířata“, protože jedině tak máme šanci na šťastný a spokojený život. Určitě sebe a svou rodinu také milujete a chcete pro ně jen a jen to nejlepší. Potrava je vlastně po lásce to nejdůležitější, co své rodině můžete dát, tak  o tom přemýšlejte, až budete příště v supermarketu.

Děkujeme všem lidem, kteří nad tím přemýšlí, podporují lokální malé farmáře a neplýtvají potravinami.

 

Ohodnoťte tento článek!

 

 

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?