Pokud byste rádi vyzkoušeli něco ostřejšího, můžete si připravit víno ze zralých, sladkých myrobalánů (nebo případně mirabelek či špendlíků). Na 10litrový demižon budete potřebovat níže uvedené ingredience.
Ingredience:
- 3 kilogramy myrobalánů,
- 1,5 kilogramu cukru,
- 4,5 litru vody,
- kvasinky typu cerevisiae,
- výživu pro kvasinky,
- 0,5 kilogramu cukru (po kvašení),
- 1 litr vody (po kvašení).
Postup:
Hned zkraje je nutné poznamenat, že tento recept je nutné uzpůsobit zralosti, kyselosti a konkrétnímu druhu ovoce, které jste si připravili. Jinak by se mohlo stát, že vám výsledný produkt nebude chutnat tak dobře, jak by měl.
Nejprve si ovoce omyjte, rozmačkejte ho trochu mačkadlem na brambory a zalijte částí z připravených 4,5 litru vody. Ze zbytku si pak připravte cukerný roztok, který po vychladnutí k základu přilijete. Následně přidejte výživu a rozmnožené kvasinky.
Jakmile proběhne bouřlivé kvašení, je načase víno přecedit a přidat druhý cukrový roztok (1 litr vody + 0,5 kilogramu cukru), s nímž bude víno dále kvasit. Bude-li příliš kyselé, dolijte podle chuti adekvátní množství oslazené vody (zhruba 20 gramů cukru na 1 litr přidané vody).
Po ukončení kvašení a usazení kalu je nutné víno dvakrát stočit. Samotné vyčištění je pak možné urychlit pomocí bentonitu. Následně nechte víno zrát alespoň 6 měsíců v demižonu a teprve poté začněte s jeho konzumací.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!