Když se řekne slivoň, většina lidí si vybaví švestku nebo slívu. Ve skutečnosti je tento rostlinný rod ale velice rozmanitý a zahrnuje celou řadu pěstovaných druhů, planě rostoucích stromů a keřů i různé exotické dřeviny. V české přírodě se můžete setkat například se třemi zajímavými zástupci, což je
slivoň myrobalán (myrobalán třešňový), slivoň mirabelka a slivoň špendlík.
Plody těchto tří slivoní jsou si velice podobné, a to jak vzhledově, tak i chuťově. Přesto však existuje řada znaků, podle kterých je od sebe můžeme odlišit. Mirabelky jsou
kulaté, sladké a většinou žluté (na přivrácené straně ke slunci někdy červeně tečkované). Jejich dužina se dá snadno oddělit od pecky a je často velmi lahodná, kvůli čemuž si lidé toto ovoce velmi oblíbili.
Ačkoliv si mnozí lidé myslí, že to, co roste u nich za domem nebo na louce, je slivoň špendlík žlutý, většinou nemají pravdu. Tento druh byl totiž u nás napaden šarkou, která jeho populaci téměř zdecimovala. Špendlíky jsou zde proto
velmi vzácné. Že jde skutečně o tyto plody, poznáte podle švestkového tvaru a sytě žlutého zbarvení. Stejně jako u mirabelek jde dužina dobře oddělit od pecky.
Podél cest pak obvykle roste myrobalán třešňový, jenž se využívá jako podnož dalších druhů slivoní a často zplaňuje. Jeho ovoce je kulaté, někdy mírně sladké, ale spíše
poměrně kyselé. Barva plodů se pohybuje od žluté či nazelenalé přes oranžovou až po
červenou, která je nejčastější. Dužina jde na rozdíl od předchozích druhů špatně oddělit od pecky. Lidé si toto ovoce často pletou se špendlíky, ale myrobalán je u nás dnes mnohem častější.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!