Domácí Kečup s jablky (Recept)

Domácí kečup a kari koření

Ačkoliv někdo preferuje recept na domácí kečup bez jablek, jiní rádi zkoušejí i další varianty. Pokud tedy stále sháníte nejlepší recept na domácí kečup a nevadí vám kromě rajčat přihodit také další zajímavé ingredience, jako jsou například jablka, můžete vyzkoušet tuto možnost. K její přípravě budete potřebovat níže uvedené suroviny.

 

Ingredience:

  • 2 kilogramy rajčat,
  • 4 větší jablka,
  • 3 větší cibule,
  • 120 mililitrů octa,
  • 150 gramů cukru,
  • 10 kuliček pepře,
  • 8 kuliček nového koření,
  • 8 hřebíčků,
  • 4 bobkové listy,
  • 1–2 lžičky sladké papriky,
  • 1 lžíci soli.

 

Postup:

Jak vyrobit domácí kečup s jablky? Rajčata nejprve zbavte stopek, omyjte, osušte a nakrájejte na větší kusy. Poté oloupejte jablka, která je nutné nakrájet na podobné kusy jako rajčata (například na měsíčky) a prakticky to samé udělejte s cibulí. Mezitím si připravte velký hrnec s poklicí, do kterého pak vložíte nakrájené suroviny a přidáte cukr, sůl, ocet a koření.

Hrnec následně přikryjte poklicí a suroviny přiveďte k varu. Potom stáhněte plamen a nechte vše na plotně vařit při mírné teplotě zhruba po dobu půl hodiny. Teprve pak pokličku odstraňte, teplotu ještě snižte a nechte směs další 3 hodiny probublávat, aniž byste ji míchali. Jakmile bude hotovo, přepasírujte ji přes síto, abyste ji zbavili slupek, semínek a zbytků koření.

Propasírovaný kečup pak vraťte do hrnce a vařte jej bez pokličky tak dlouho, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci. Kolik času to zabere, záleží především na tom, jaké množství vody rajčata obsahovala (aby kečup zhoustl, musí se obsažená tekutina zredukovat). Může to tedy trvat půl hodiny, ale také dvě hodiny, což by vás rozhodně nemělo odradit.

Mezitím si nachystejte čisté skleničky a víčka. Když bude hustý domácí kečup hotový, ještě teplý jej přelijte do připravených nádob a zavíčkujte. Pokud jej chcete spotřebovat hned, nechte kečup pouze vychladnout dnem vzhůru a poté jej vložte do lednice. Ideálně byste jej však měli sterilovat, aby vám vydržel delší dobu, a to zhruba 30 minut při teplotě 80 °C.

Tento recept na domácí kečup z rajčat a jablek si jistě zamiluje celá rodina, takže jej budete připravovat pravidelně. Chcete-li ale jednoduchý domácí kečup ozvláštnit a dodat mu ještě více chuti, můžete samozřejmě přidat i další ingredience. Jde například o lžičku pálivé mleté papriky, ale hodit se bude také chilli, kari pasta, tymián nebo pár stroužků česneku.

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?