Marmeláda z myrobalánů, mirabelek nebo špendlíků (Recept)

Strom mirabelky s plody

Mezi nejoblíbenější recepty, k jejichž přípravě se dají využít nejen plody myrobalánu třešňového, ale i špendlíky nebo lahodné mirabelky, se samozřejmě řadí marmeláda. Ta se dá připravit na mnoho různých způsobů a samozřejmě je nutné vzít v potaz, jak sladké, nebo naopak kyselé marmelády preferujete (a také to, jaká je chuť samotného ovoce). Potřebovat budete níže uvedené ingredience.  

Ingredience:

  • 1 kilogram zralého ovoce,
  • 600 gramů cukru,
  • 10 gramů citrusového pektinu,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • zavařovací sklenice,
  • víčka.

 

Postup:

Připravené plody (myrobalány, mirabelky, nebo špendlíky) nejprve důkladně omyjte a spolu s trochou vody vložte do hrnce. Poté ovoce vařte tak dlouho, dokud se nezačnou oddělovat pecky. V tu chvíli vzniklou hmotu propasírujte přes hrubé síto, abyste se pecek zbavili, a opět ji přelijte do hrnce.

Ovoce pak vařte (prudkým varem) zhruba po dobu 20-30 minut, během kterých za stálého míchání začnete postupně přidávat cukr, aniž by se vaření přerušilo. Pokud se objeví pěna, seberte ji. Do poslední dávky cukru, která ještě zbývá, pak přimíchejte citrusový pektin a nakonec ještě vmíchejte trochu šťávy z citronu.

Jakmile bude hotovo, směs nechtě zhruba dalších 5 minut vařit. Ještě vroucí ji pak nalijte do čistých, suchých zavařovacích sklenic, které následně zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Bude-li se vám v průběhu vaření zdát, že marmeláda není dostatečně sladká (vzhledem ke kyselosti ovoce), můžete samozřejmě přidat více cukru.

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?