Chtěli byste si dřínky zachovat pro pozdější využití nebo zkrátka toužíte po nějaké pochoutce, pomocí které si během zimních měsíců zpestříte jídelníček? V tom případě je ideální volbou sušení dřínek. Tyto bobule lze totiž sušit a používat pro přípravu chutného čaje stejně jako oblíbené šípky, přičemž obsah vitamínu C v obou těchto plodech je prakticky stejný.
Pro přípravu sušených dřínek je nutné nejprve plody důkladně omýt, protože bobule sesbírané ze země mohou mít na sobě různé nečistoty. Jakmile dřínky oschnou, stačí je naskládat na plata sušičky ovoce, kterou zapnete na střední výkon, a nechat je zde po dobu 24 hodin. Sušit ovšem můžete také v pootevřené troubě, a to zhruba na teplotu 50 °C po dobu 5 až 8 hodin.
Dřínky usušené v troubě je dobré na sítech nechat ještě trochu dosušit, aby při pokojové teplotě správně vyschly. Poté se skladují v dózách nebo v uzavřených sklenicích na suchém a temném místě. Jestliže chcete z dřínek rovnou připravit koření, je přitom nutné plody před sušením vypeckovat, abyste je pak bez problémů mohli pomlít.
Nejčastěji se sušené dřínky používají pro přípravu chutného čaje, který je plný zdraví prospěšných látek. Plody v tomto případě stačí pouze zalít horkou vodou a nechat chvíli vyluhovat. Tento nápoj by měl ulevit od žaludečních potíží, pomáhá při průjmech, snižuje bolest hlavy a údajně působí také proti horečce. Kromě toho pak hospodyňky připravují ze sušených dřínek také pečený čaj.
Sušené plody dřínu obecného lze dále rozdrtit na dřínkový prášek, který se třeba na Balkáně nebo v jižním Rusku dodnes používá jako ochucovadlo při přípravě masa (především mletého). V našich končinách se tento prášek osvědčil hlavně jako koření na grilované a rožněné maso a stejně jako v zahraničí výborně poslouží během přípravy mletých masových směsí.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!