6 Nejlepších receptů z Dřínek

Zavařené kompoty dřín

Máte chuť na něco sladkého, ale obyčejná jahodová, meruňková či ostružinová marmeláda už vás nudí? Nebo snad hledáte netradiční ovoce, které se skvěle hodí pro přípravu moštů, likérů a vína? V tom případě by vás mohly nadchnout dřínky, což jsou plody rostliny známé jako dřín obecný. Prozradíme, jak tyto bobule chutnají a jaké recepty z dřínek si můžete doma připravit.

 

Přemýšlíte, jaké zvládají dřínky zpracování a co z těchto plodů v kuchyni ideálně připravit, aby si pochutnala celá vaše rodina? Možnosti jsou zde opravdu široké, jelikož se plody dřínu obecného dají použít na sladký způsob, pěstitelé je často suší, aby si z nich později mohli uvařit skvělý čaj, ale existuje i slaná varianta přípravy. Kromě toho dřínky skvěle poslouží také jako základ pro výrobu chutných nápojů.

Plody dřínů hojně využívali naši předkové, kteří si dřínky cenili hlavně jako zdroj vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Ve velkém tyto dřeviny pěstovali například lidé na Ukrajině nebo na Balkáně, ale jelikož se i v našich podmínkách dřínu obecnému dobře daří, červené bobule si našly cestu i do českých zahrad a kuchyní.

V současné době se z dřínek připravují hlavně různé dezerty a drobné červené bobule slouží také k přípravě chutné marmelády, kompotů, sirupu, šťávy nebo třeba dřínkového moštu. Na Slovensku se pak z plodů dřínu obecného pálí alkoholický nápoj označovaný jako drienkovica, v Turecku se přidávají do osvěžujícího ovocného šerbetu a dají se využít také jako základ výtečného vína.  

 

Sušené Dřínky (Recept)

Marmeláda z Dřínek (Recept)

Dřínkový kompot (Recept)

Dřínový likér (Recept)

Dřínkové víno (Recept)

 

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?