Máte chuť na něco sladkého, ale obyčejná jahodová, meruňková či ostružinová marmeláda už vás nudí? Nebo snad hledáte netradiční ovoce, které se skvěle hodí pro přípravu moštů, likérů a vína? V tom případě by vás mohly nadchnout dřínky, což jsou plody rostliny známé jako dřín obecný. Prozradíme, jak tyto bobule chutnají a jaké recepty z dřínek si můžete doma připravit.
Přemýšlíte, jaké zvládají dřínky zpracování a co z těchto plodů v kuchyni ideálně připravit, aby si pochutnala celá vaše rodina? Možnosti jsou zde opravdu široké, jelikož se plody dřínu obecného dají použít na sladký způsob, pěstitelé je často suší, aby si z nich později mohli uvařit skvělý čaj, ale existuje i slaná varianta přípravy. Kromě toho dřínky skvěle poslouží také jako základ pro výrobu chutných nápojů.
Plody dřínů hojně využívali naši předkové, kteří si dřínky cenili hlavně jako zdroj vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Ve velkém tyto dřeviny pěstovali například lidé na Ukrajině nebo na Balkáně, ale jelikož se i v našich podmínkách dřínu obecnému dobře daří, červené bobule si našly cestu i do českých zahrad a kuchyní.
V současné době se z dřínek připravují hlavně různé dezerty a drobné červené bobule slouží také k přípravě chutné marmelády, kompotů, sirupu, šťávy nebo třeba dřínkového moštu. Na Slovensku se pak z plodů dřínu obecného pálí alkoholický nápoj označovaný jako drienkovica, v Turecku se přidávají do osvěžujícího ovocného šerbetu a dají se využít také jako základ výtečného vína.
Sušené Dřínky (Recept)
Marmeláda z Dřínek (Recept)
Dřínkový kompot (Recept)
Dřínový likér (Recept)
Dřínkové víno (Recept)
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!