Problémy a chyby při kvašení Kvašáků

Zavařené kyselé okurky

Ať už máte na okurky kvašáky recept od babičky, nebo jste ho našli na internetu, pamatujte na to, že se během fermentace mohou vyskytnout různé problémy. Pokud objevíte při kvašení pěnu, nemusíte se ničeho bát. Její přítomnost totiž znamená, že všechno probíhá tak, jak má. Bílý povlak na povrchu také není nebezpečný. Jedná se o křís, což je druh plísně, která při kvašení běžně vzniká. Stačí ji sebrat lžící.

 

Problematické může být, pokud se během kvašení objeví v okurkách plíseň. Kyselé prostředí pod hladinou by jí nemělo umožnit, aby se dostala až k okurkám, ale pokud jste na plísně citliví, raději se konzumaci takových kvašáků vyhněte. A co dělat, jestliže jsou okurky příliš měkké? Může to signalizovat malé množství soli v nálevu, příliš vysokou teplotu nebo dlouhý čas fermentace. Aby byly okurky správně křupavé, namáčejí se před kvašením do vody a přidává se vinný list.

 

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?