Nejlepší recept na Kvašáky

Kvašáky zavařené ve sklenici a další zavařeniny

Podařilo se vám vypěstovat obrovskou úrodu okurek, které nedokážete okamžitě zkonzumovat? V tom případě jistě přemýšlíte, že je zavaříte nebo rozdáte blízkým. Další možností, jak je upotřebit, je pustit se do fermentace a připravit si doma okurky kvašáky.

 

Přinášíme recept na domácí kvašáky, který je jednoduchý a poměrně rychlý. Abyste si mohli připravit vynikající kvašáky, budete potřebovat níže uvedené suroviny.  

 

Ingredience

  • okurky nakladačky,
  • vodu,
  • sůl,
  • kopr,
  • bobkový list,
  • vinné listy.

 

Postup:

Jaký je tedy pro jednoduché kvašáky postup? Nejprve si připravte okurky a důkladně je omyjte od veškerých nečistot. Někteří lidé dokonce namáčí nakladačky na několik hodin do vody (ideálně zhruba na 12 hodin, tedy klidně přes noc), čímž okurky ztratí svou hořkost. Dále je pak nutné okurky scedit a před umístěním do fermentační nádoby propíchat vidličkou.

Poté byste si měli připravit nálev na kvašáky, kterým okurky později zalijete. Do hrnce nalijte vodu, na 1 litr přidejte 40 gramů soli (ideálně bez přidaného chloru či fluoru, aby nedošlo k narušení kvasného procesu) a přiveďte směs k varu, aby se všechna sůl rozpustila. Následně nechte vodu mírně vychladnout.

Okurky pak začněte skládat do větších dobře vymytých sklenic nebo třeba do speciální kameninové nádoby, a to ideálně tak, aby nemohly plavat. Střídavě je prokládejte koprem, bobkovým listem a vinnými listy, přičemž podle chuti můžete přidat i další koření, jako je například pepř, jelikož fantazii se zde meze rozhodně nekladou.

Jakmile budete mít hotovo, nalijte na budoucí kvašáky nálev, který by měl být tou dobou již vychladlý. Pamatujte také na to, že okurky musí být zalité až po vrch sklenice, aby žádná nevykukovala a aby se k nim později nedostal vzduch. Z toho důvodu je nutné okurky dostatečně zatížit, protože jinak by mohly vyplavat k povrchu a vznikla by zde plíseň nebo křís, a poté sklenici zakrýt víčkem nebo plátýnkem.

Okurky poté nechte kvasit při pokojové teplotě, což by mělo trvat zhruba 7 až 14 dnů. Poté byste měli kvašáky ochutnat, abyste si byli jistí, že je všechno tak, jak má být. A pokud už vás tyto obyčejné okurky nebaví, můžete v receptu na kvašáky ingredience samozřejmě obměnit. Mezi oblíbené varianty patří třeba:

  • kvašáky s česnekem,
  • křupavé kvašáky s křenem,
  • pikantní kvašáky s chilli,
  • kvašáky ze salátových okurek,
  • recept na kvašáky s chlebem.

 

Rozdíl: Kvašáky versus rychlokvašky

Když někdo zmíní, že ochutnal babiččiny kvašáky nebo že doma vyzkoušel ty nejlepší recepty na kvašáky, spousta lidí si představí takzvané rychlokvašky. Ve skutečnosti je však mezi těmito pochoutkami rozdíl. Rychlokvašky neboli letní močáky se zalévají teplým nálevem, bývají rychle hotové a měli byste je co nejrychleji zkonzumovat. Kvašáky se naopak zalévají studeným nálevem a na chladném místě vydrží klidně až do další sezóny.

 

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?