Nejlepší recept Rajčatový protlak

Rajčata na keři

Jestliže jste vypěstovali přebytek rajčat, která nestíháte zpracovat v čerstvém stavu, zkuste si připravit domácí rajčatový protlak. Ten představuje univerzální surovinu, jež se vám bude hodit třeba během zimních měsíců, kdy čerstvá rajčata zkrátka nejsou k dispozici. Dobrou zprávou je také skutečnost, že náš recept na rajský protlak není složitý a vyžaduje pouze dostatek rajčat.

 

Pokud chcete zajistit, aby byl domácí rajský protlak kvalitní a chutný, měli byste vybírat pouze zdravé plody (tedy bez náznaku plísně či hniloby). Také pamatujte na to, že čím zralejší vaše rajčata budou, tím bude výsledný produkt sladší. Raději tedy nepoužívejte nazelenalé plody, které jsou spíše kyselejší, nebo je nejprve nechte při pokojové teplotě dojít.

 

Chcete-li místo kupovaného získat rajský protlak domácí, nejprve plody pečlivě omyjte, nakrájejte na menší kousky a ty potom vložte do hrnce se silným dnem, kde je necháte pod pokličkou dusit zhruba po dobu 30 minut (do rozvaření). Není přitom nutné rajčata podlévat, protože postupem času pustí dostatek vlastní šťávy.

 

Rozvařená rajčata potom přelijte do mísy a po částech je začněte přes husté síto pasírovat zpět do kastrolu (předtím je můžete ještě rozmixovat). Tak je zbavíte všeho, co by domácí protlak z rajčat neměl obsahovat, jako jsou slupky, semínka nebo další tuhé části. Propasírovanou hmotu pak znovu přiveďte k varu a nechte ji bez pokličky pomalu probublávat, zatímco ji občas promícháte.

 

Jakmile se odpaří většina tekutiny a protlak zhoustne, je prakticky hotovo. Pak už jen stačí rajčatový protlak nalít do čistých, suchých sklenic, které je nutné zavíčkovat a zavařit (zhruba po dobu 20 minut při teplotě 80 °C). Po vychladnutí následně uložte sklenice s rajským protlakem na tmavé, chladné místo, a použijte je ve chvíli, kdy budete mít chuť na nějaký pokrm s rajčatovým základem.

 

Připravujete-li rajčatový protlak domácí, můžete samozřejmě zvolit libovolnou velikost sklenic. Obecně se však doporučuje volit spíše ty menší, protože jakmile protlak načnete a zbytek necháte v lednici, může se začít brzo kazit. Pokud byste navíc chtěli mít tuto surovinu již dopředu ochucenou, zvolte recept na rajčatový protlak, do nějž přidáte také sůl a cukr, česnek nebo bylinky.

 

A jaké má rajčatový protlak použití? V kuchyni jej můžete zužitkovat během přípravy celé řady různých pokrmů. Přidává se především do oblíbených omáček, které se skvěle hodí k masu, k těstovinám, na gnocchi nebo i k rýži, potom samozřejmě do polévek (rajská, gulášová) nebo do masových a zeleninových směsí.    

 

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?