Jahodová sezona a příchod léta je neodmyslitelně spojený s jahodovými knedlíky. Univerzální recept na nadýchané tvarohové knedlíky můžete využít i pro další ovoce (meruňky, švestky, maliny, borůvky..).
# jahody # zahrádka # snadné # 2 porce # 45 minut
JAHODOVÉ KNEDLÍKY S TVAROHEM
Jahody čekají, tak pojďme na to !
INGREDIENCE
Na jahodové knedlíky budeme potřebovat :
- 1 žloutek
- Cca 180 – 200 g hrubé mouky
- 10 jahod – pokud máme velké jahody, můžeme je přepůlit
- Kostka měkkého tvarohu (doporučujeme tvaroh v kostce, ne ve vaničce)
- Kousek změklého másla
- Špetka soli
- Tvrdý tvaroh na strouhání, cukr moučka, rozpuštěné máslo na přelití. Dle chuti můžeme doplnit zakysanou smetanou nebo třeba omáčkou vytvořenou ze smetany ke šlehání (30 % tuku) a rozmačkanými jahodami.
DOPORUČUJEME vyzkoušet i variantu s meruňkami, náš recept naleznete zde!
POSTUP
1 Smícháme všechny suroviny na těsto : změklé máslo (stačí vyndat z ledničky 15 minut před přípravou), tvaroh, hrubou mouku, žloutek a vypracujeme v těsto. Mouku přidáváme opatrně, i když se bude zdát, že těsto stále dost lepí – tvarohové těsto se na ruce lepí vždy, takže se ničeho nelekejme, pokud bychom množství mouky přehnali, knedlíky by byly po uvaření příliš tuhé a my chceme přeci získat nadýchané jahodové knedlíčky.
2 Z těsta vytvoříme váleček, ze kterého postupně krájíme menší dílky, které v dlani vypracujeme v placičku, doprostřed vložíme jahodu a zabalíme. Vrstva těsta by neměla být příliš silná, doporučujeme maximálně půl centimetru.
3 Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme přibližně 8-10 minut.
4 Uvařené knedlíky posypeme nastrouhaným tvarohem, cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Kdo má rád, může přidat zakysanou smetanu, nebo rozmačkat jahody s cukrem a smetanou a knedlíky polít. Ve fantazii a chuti se meze nekladou.
A teď už jen dobrou chuť s Životnastatku.cz !
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!