Skvělým způsobem, jak posílit pěstované rostliny, je využití kopřivové jíchy. Jde o kvašené organické hnojivo, na které pěstitelé nedají dopustit, protože pomáhá nastartovat růst a odhání škůdce. Poradíme, na co je dobré hnojivo z kopřiv, jaké má kopřivová jícha složení, jak udělat jíchu z kopřiv a jak se ředí kopřivová jícha, abyste svým rostlinám dodali adekvátní množství živin.
Co obsahuje jícha z kopřiv?
Marně přemýšlíte, jaký má kopřivová jícha recept, abyste si mohli toto zázračné hnojivo doma také vyrobit? V tom případě jste na správném místě, protože níže najdete veškeré informace o tomto oblíbeném hnojivu, které budete potřebovat. Pokud chcete, aby byla jíva kopřivová, nachystejte si pro její přípravu následující věci:
- čerstvě natrhané mladé kopřivy,
- dostatečné množství vody,
- kbelík (objem 10 litrů),
- víko či síto pro zakrytí kbelíku,
- nůžky pro nastříhání kopřiv,
- ochranné pracovní rukavice,
- síto a hrnek.
Jak připravit jíchu z kopřiv?
Základem pro kvalitní kopřivovou jíchu by se měly stát mladé rostliny, které je nutné nasbírat a poté zpracovat. Nejprve si proto navlékněte ochranné rukavice, abyste se o kopřivy nepopálili, a poté natrhejte větší množství čerstvých rostlin. Když bude hotovo, připravte si vhodný kbelík, do kterého bude nutné rostliny nastříhat na menší kousky (měly by zaplnit asi ¾ nádoby).
Jakmile bude kopřivový základ připravený, zalijte je studenou vodou tak, aby byly všechny části rostlin zcela ponořené. Následně kbelík můžete přikrýt víkem nebo sítem, které je dobré ještě zatížit pomocí kamene nebo jiného vhodného materiálu. Pak již bude moci směs správně kvasit. Jelikož ale nádoba s kopřivami nepříjemně zapáchá, raději odneste kbelík někam dál od domu.
Kvašení kopřivové jíchy trvá zhruba 2 až 4 týdny v závislosti na okolních podmínkách. Během této doby byste měli směs několikrát pečlivě promíchat. Že je jícha z kopřiv hotová, pak poznáte podle toho, když budou všechny rostliny rozložené, roztok získá tmavou barvu a nebude již uvolňovat bublinky. Nálev potom naberte pomocí hrnku a přeceďte, abyste získali čisté organické hnojivo.
Rostliny obecně rychleji kvasí, pokud jejich stonky nasekáte nebo nadrtíte. V průběhu kvašení by pak do nádoby mělo pronikat dostatečné množství vzduchu, takže pokud chcete kbelík přikrýt víkem, ponechte zde malou mezeru nebo mezi nádobu a víko vložte třeba klacík. Zápach směsi je možné zmírnit přidáním trochy hašeného vápna, které zároveň proces kvašení urychluje, ale kopřivovou jíchu byste pak neměli používat na rostliny, které vápno nesnesou.
Jaké má kopřivová jícha použití?
Vzhledem k účinným látkám, které se nachází v kopřivách, má také vyrobená kopřivová jícha obsah živin poměrně vysoký, což je pro pěstitele samozřejmě velice výhodné. Dobře připravená jícha z kopřiv obsahuje poměrně velké množství železa, dusíku, draslíku, fosforu a zinku. Právě z toho důvodu se používá pravidelně, a to zhruba jednou měsíčně (někdy se udává jednou za 14 dnů).
Pokud přemýšlíte, co hnojit jíchou z kopřiv, jistě vás potěšíme. Jedná se totiž o univerzální rostlinné hnojivo, které se dá použít mnoha různými způsoby. Nejčastěji pěstitelé tímto způsobem hnojí zeleninu 1. trati, přičemž skvěle posílí kopřivová jícha rajčata nebo třeba zelí. Obecně se ale nepoužívá kopřivová jícha na česnek, cibuli, fazole ani hrách.
Kromě toho pak můžete pomocí kopřivové jíchy hnojit také ovocné dřeviny, okrasné keře a květiny (například růže). Potřebné živiny ovšem dodá i pěstovaným bylinkám, které pak využijete v kuchyni, a výrazně posílit může kopřivová jícha jahody. Navíc účinně podporuje tvorbu humusu, zvyšuje odolnost rostlin proti napadení plísní, a aby toho nebylo málo, skvěle odhání kopřivová jícha mšice a další škůdce (kopřivová jícha postřik).
Hnojit jíchou by se mělo ideálně za deště nebo těsně po něm. Pokud venku panuje sucho, budete muset rostliny nejprve dobře zalít a teprve potom můžete přistoupit k aplikaci jíchy. Jestliže svítí slunce, nepoužívejte jíchu přímo na listy hnojených rostlin. Během suchého počasí je pak nutné jíchu ředit mnohem více než ve chvíli, kdy ji používáte za deště.
Jak ředit kopřivovou jíchu?
Když už teď víte, jaké má kopřivová jícha účinky, jistě vás také zajímá, jak hnojit jíchou, aby se vašim rostlinám co nejlépe dařilo. Pokud se jícha používá jako posilující hnojivo ke kořenům jednou měsíčně, ředí se vodou v poměru 1:10 (jednou denně s běžnou zálivkou pak v poměru 1:50). Také si ovšem můžete připravit postřik z kopřivové jíchy, u kterého je to trochu jinak. V takovém případě se kopřivová jícha totiž ředí v poměru 1:20.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!