Jícha (někdy označovaná také jako zákvas) je rostlinné hnojivo, které používají pěstitelé na menších i větších zahradách. Nejčastěji se s její pomocí ošetřuje zelenina a ovoce, ale i bylinky nebo květiny, přičemž jícha pomáhá rostlinám lépe se vyvíjet a růst. Dodává jim totiž potřebné živiny a účinné látky, díky kterým rostliny zesílí. Navíc působí proti houbovým nemocem a pomáhá odhánět škůdce.
Mnozí pěstitelé dnes nedají dopustit na živočišná hnojiva, jako je například koňský hnůj. Tato varianta se ale většinou uplatňuje ještě před začátkem sezóny nebo po ní. Pokud tedy hledáte způsob, jak dopřát rostlinám potřebné látky také v průběhu pěstování, skvělou volbou bude právě jícha, kterou můžete připravit prakticky kdykoliv. Navíc je to opravdu snadné, takže to zvládne i začátečník.
Další výhodou jíchy je pak samozřejmě skutečnost, že jde o skvělý způsob, jak se vyhnout chemickým hnojivům a postřikům, které mohou mít negativní vliv na jednotlivé rostlinné druhy, ale i celkově na životní prostředí. Až si doma na talíř naložíte vlastní zeleninu nebo posypete připravený pokrm čerstvými bylinkami hnojenými vlastní jíchou, nebudete se tedy muset bát toho, co obsahují.
Z čeho se vyrábí rostlinná jícha?
Příprava jíchy trvá zhruba dva až čtyři týdny, což hodně závisí na tom, jaké rostliny k její tvorbě použijete, a jaké jsou aktuální podmínky. Existuje přitom poměrně velké množství bylin, které se pro výrobu jíchy skvěle hodí, takže rozhodně máte z čeho vybírat. Nejčastěji se ovšem pěstitelé pouštějí do přípravy následujících rostlinných zákvasů:
- kopřivová jícha – jde o nejoblíbenější rostlinné hnojivo, které se často používá v kombinaci s kostivalem lékařským,
- kostivalová jícha – v současné době se jícha z kostivalu používá hlavně u rostlin náročných na dusík, jako jsou rajčata a papriky,
- pampelišková jícha – tato varianta prospívá hlavně ovocným dřevinám a podporuje kvalitní úrodu,
- jícha ze smetánky lékařské – daný zákvas podporuje růst a kvalitu plodů,
- heřmánková jícha – podporuje pronikání dusíku a také jeho procesy ve spojení s draslíkem, posiluje rostliny a chrání je proti houbovým chorobám nebo plísním,
- jícha z bršlice kozí nohy – tato rostlina je obzvláště bohatá na některé látky, jako je síra, draslík nebo dusík,
- řebříčková jícha – kořeny této rostliny obsahují velké množství draslíku, listy jsou vhodné do zákvasů, které působí jako startér humifikačních procesů v kompostu, a studený výluh je vhodný jako ochrana proti hmyzu a houbovým chorobám,
- mátová jícha – podporuje růst některých rostlinných druhů, jako jsou rajčata a okurky,
Ideální kombinaci podle pěstitelů představuje spojení kopřivy, smetánky lékařské a kostivalu. Kvalitní zelené hnojivo, které rostlinám poskytne správnou výživu, ovšem můžete vyrobit prakticky z jakéhokoliv plevele. Důležité ovšem je, aby neobsahoval zralá semena. Pokud by se tak stalo, zasejete je zpět do záhonu spolu s připraveným výluhem.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!