Ačokča kvašáky (Recept)

Ačokča listy a plody

Jak už jsme zmínili výše, plody paprikookurky se dají zpracovat také pomocí kvašení. K tomu jsou vhodné jak mladé, tak i starší přezrálé plody s tvrdšími semeny, která je ovšem nutné při konzumaci vyplivnout. Postup přípravy kvašáků je stejný jako v případě okurek a také chuť se jim velmi podobá.

 

Pokud si chcete připravit kvašáky z ačokči, nejprve je nutné vyrobit nálev, který se skládá z vody a soli. Na každé dva litry je nutné použít zhruba tři vrchovaté lžíce soli a poté nechat osolenou vodu projít varem. Dno sklenice pokryjeme česnekem, cibulí, bylinkami a kořením. To volíme dle vlastní chuti, ale ideální je například pepř, bobkový list, kopr, oregano nebo také chilli papričky.

 

Sklenici poté naplníme plody paprikookurky, vše zalijeme horkým nálevem (veškerý obsah musí zůstat ponořený) a necháme ačokču několik dní v teple kvasit. Dobré je položit sklenici na plech, jelikož při bouřlivém kvašení obsah často přeteče. Jakmile jsou kvašáky připravené ke konzumaci, umístíme je do chladu.

 

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?