Pokud dáváte přednost slaným dobrotám a chtěli byste si doma připravit něco nenáročného, co můžete nabídnout návštěvě nebo sníst s rodinou k večeři, vyzkoušejte zapečená rajčata v troubě. Existuje samozřejmě spousta receptů, jak rajčata tímto způsobem zužitkovat. My nabízíme pečená rajčata s česnekem a solí, k jejichž přípravě budete potřebovat níže uvedené suroviny.
Ingredience:
- 6 větších rajčat,
- 3 stroužky česneku,
- 2 lžíce třtinového cukru,
- 3 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce balzamikového octa,
- hrst listů bazalky,
- špetku tymiánu,
- sůl a pepř.
Postup:
Troubu si nejprve předehřejte na 160 °C. Poté si připravte plech nebo větší zapékací mísu, kterou vymažete olivovým olejem, a vložte do ní na polovinu nakrájená rajčata (řeznou stranou vzhůru). Řezné plochy posolte, opepřete, potřete olejem, zakápněte balzamikovým octem a poprašte třtinovým cukrem. Přidejte ještě špetku tymiánu a na plátky nakrájený česnek.
Poté vložte plech či zapékací mísu do trouby a nechte rajčata péct zhruba hodinu, následně zvyšte teplotu na 210 °C a pečte dalších 20 minut nebo do chvíle, kdy se rajčata začnou scvrkávat a lehce hnědnout. Následně je můžete podávat jako lehké jídlo nebo třeba jako výtečnou přílohu k masu. Před podáváním ještě rajčata ozdobte lístky bazalky a pár kapkami oleje.
Kromě toho samozřejmě existuje i řada dalších receptů na pečená rajčata v oleji nebo třeba pečená cherry rajčata. Oblíbená jsou ovšem i pečená rajčata se sýrem (například s mozzarellou), pečená rajčata s fetou nebo zapečená rajčata s nivou. Fantazii se meze nekladou, takže můžete přidat i další suroviny, které máte rádi.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!