Rajčatové pesto (Recept)

Rajčatové sugo ve skleničce

V domácích podmínkách můžete rajčata zužitkovat také pro přípravu chutného pesta, které se dá vyrobit z čerstvých, ale také ze sušených plodů. Postup je přitom velice jednoduchý a určitě ho hravě zvládne i každý, kdo teprve v kuchyni začíná. Chcete-li vyzkoušet přípravu rajčatového pesta z čerstvých rajčat, budete potřebovat níže uvedené suroviny. 

 

Ingredience:

  • 5 větších rajčat,
  • 3 stroužky česneku,
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu,
  • 50 gramů piniových oříšků,
  • hrst čerstvé bazalky,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.

 

Postup:

Rajčata budete muset nejprve oloupat, a proto na nich zespodu udělejte nožem křížek, poté je dejte do mísy, zalijte horkou vodou a po minutě je zprudka ochlaďte. Pak už je můžete oloupat, rozkrojit a vydlabat z nich semínka. Následně je vložte do mixéru, přidejte oloupané a prolisované stroužky česneku, omyté lístky bazalky a na pánvi lehce opečené piniové oříšky.

Vše potom ještě dochuťte solí a pepřem, ale nezapomeňte přilít také 3 lžíce olivového oleje a přidat nastrouhaný parmazán. Následně všechny suroviny rozmixujte, což budete dělat tak dlouho, než bude konzistence pesta pro vás ideální. Pak ho ještě ochutnejte a případně osolte a opepřete. Hotové pesto pak můžete použít jako základ omáčky na těstoviny, náplň do slaných palačinek nebo s ním dochutit maso či ryby. Také jej můžete uložit na později do zavařovacích sklenic s víčkem.

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?