AČOKČA je fantastická zelenina, která je velmi jednoduchá na pěstování, má mnoho plodů a dá se využít v kuchyni na mnoho způsobů. Vybrali jsme 5 nejoblíbenějších receptů z ačokči, které si můžete vyzkoušet u vás doma a ohromit tím celou rodinu.
Plody ačokči se dají konzumovat syrové, dušené i vařené. Jedná se o vejčité bobule s ostrým hrotem, které svým vzhledem připomínají papriku. Jejich vnitřek je po dozrání dutý a ukrývá dvě řady hranatých, černých a drsných jadérek. Ta je dobré před konzumací raději odstranit, můžete je ovšem použít i pro další výsev.
Jak chutná ačokča? Menší plody se konzumují celé a za syrového stavu chutnají podobně jako hrášek. Obecně ovšem chuť plodů ačokči připomíná jak papriku, tak i okurku a do kuchyně vám tedy recepty z ačokči mohou přinést trochu exotičtější nádech. Málokdo také ví, že kromě plodů je možné konzumovat i listy paprikookurky, z nichž můžete v kuchyni připravit chutný špenát.
Pokud jde o zpracování ačokči, mladé plody se obvykle konzumují v syrovém stavu, jelikož si dokáží zachovat bohaté množství vitamínu C. Skvěle se však hodí také na obložené chleby a představují i vhodnou přísadu do salátů. Starší plody poté můžete plnit jako papriky, dusit nebo třeba zapékat. Ačokča zároveň skvěle nahradí papriku i v leču a v různých dalších zeleninových směsích. Zpracovat ji ovšem můžete také pomocí kvašení.
Zavařená Ačokča
Plněné Ačokči
Polévka z Ačokči
Lečo z Ačokči
Ačokča kvašáky
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!