Žampionový krém (Recept)

Žampionový krém

Pokud přemýšlíte, jaké můžete připravit se žampiony recepty, nadchnout by vás mohla například výtečná žampionová polévka. Ta má svou nezaměnitelnou chuť a vůni, kterou si milovníci hub jistě oblíbí. Pokud vás recept na žampionovou polévku zaujal a chcete ho vyzkoušet, nejprve si nachystejte níže uvedené suroviny.  

 

Ingredience:

  • 300 gramů čerstvých žampionů,
  • 150 gramů cibule,
  • 1 litr domácího vývaru,
  • 200 mililitrů smetany na vaření,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 3 lžíce másla,
  • pepř a sůl,
  • bobkový list,
  • petrželku či jiné bylinky,
  • suroviny na dozdobení.

 

Postup:

Zpočátku si očistěte všechny houby a nakrájejte je na plátky. Poté nasekejte všechnu cibuli na kostičky a vložte ji do hrnce, kde ji na másle orestujete. K tomu přidejte žampiony a nechte je na cibulce zesklovatět. Jakmile bude hotovo, přisypte hladkou mouku, kterou lehce osmahněte, a zalijte směs studeným vývarem. Vše poté důkladně promíchejte.

Následně vložte do polévky bobkový list, osolte ji a opepřete dle chuti a za občasného míchání vařte po dobu 20 minut. Bobkový list pak vyjměte a polévku pečlivě rozmixujte pomocí ponorného mixéru. Ve chvíli, kdy ji vrátíte zpátky na plotnu, přilijte také smetanu ke šlehání a nechte vše společně provařit. Poté ochutnejte, a pokud se vám bude zdát vše v pořádku, můžete podávat.

Na talíři můžete žampionovou polévku ozdobit různými způsoby. Na pohled bude skvěle vypadat malé množství orestovaných žampionů, které vám zbyly při vaření polévky, ale i petrželka nebo jiné čerstvé bylinky. Někteří lidé pak dávají přednost krutonům připraveným z pečiva nakrájeného na kostičky a několika hoblinám parmazánu.  

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?