Z mangoldových listů a stonků se dá připravit také celá řada chutných salátů. Každý si do nich přidává zeleninu a další přísady dle vlastní chuti. Můžete vyzkoušet náš domácí recept, na jehož přípravu budete potřebovat níže uvedené suroviny.
Ingredience:
- 12 větších listů mangoldu i se stonkem,
- 2-3 řapíky celeru,
- 1 papriku,
- 3 jarní cibulky,
- 1 stroužek česneku,
- bílý jogurt nebo zakysanou smetanu,
- krutony dle chuti,
- sůl a pepř.
Postup:
Mangold nejprve umyjeme, seřízneme stonky, které nakrájíme na kostičky, a také listy poté nakrájíme na menší kousky. Do mísy poté přidáme nakrájený celer, papriku a jarní cibulku a vrhneme se na přípravu zálivky. Ta se skládá ze zakysané smetany (či bílého jogurtu), do které přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř. Jakmile touto směsí salát zalijeme, můžeme dle chuti přidat také krutony z opečeného chleba. Pokud naopak zálivku chceme vynechat, stačí zeleninu dochutit přidáním kapky olivového oleje a koření.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!