Další oblíbenou pochoutkou, která se dá připravit na mnoho různých způsobů, jsou plněná rajčata za studena. Ta mohou mít spoustu zajímavých náplní, například s mletým masem nebo třeba se žampiony. Spousta lidí však dává přednost obyčejným plněným rajčatům se sýrem, jejichž příprava je velice jednoduchá. Budete k tomu níže uvedené ingredience.
Ingredience:
- 6 větších rajčat,
- 2 vejce,
- 2 šalotky,
- 100 gramů Eidamu,
- 3 lžíce olivového oleje,
- svazek pažitky,
- sůl a pepř.
Postup:
Nejprve si omyjte rajčata a shora odkrojte zhruba 1/3 (jakýsi klobouček). Následně vydlabejte vnitřek rajčat i odříznuté části a dejte si tuto hmotu stranou. Na oleji si potom osmažte najemno nasekanou cibulku, přidejte k tomu dužinu z rajčat a vše pořádně osolte a opepřete dle chuti. Tuto směs pak duste zhruba 5 minut, dokud trochu nezhoustne. Vydlabaná rajčata můžete zevnitř trochu posolit.
K cibulce a rajčatům poté přidejte rozšlehaná vajíčka a také zhruba ¾ nastrouhaného sýru a většinu nasekané pažitky. Vše důkladně promíchejte a pánev či hrnec stáhněte z plotýnky. Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C a připravenou směsí následně naplňte vydlabaná rajčata i jejich vršky. Rajčata pak vložte na pekáč vymazaný olejem a ještě je posypte zbytkem sýru a pažitky. Poté je stačí péct zhruba po dobu 10 minut a máte hotovo.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!