Lasagne alla bolognese (kousek Itálie)

Lasagne bolognese nejlepsi recept

Dneska pro Vás máme inspiraci na víkendový oběd. Výtečné lasagne s boloňským ragú, prokládané bešamelovou omáčkou, sypané parmezánem a plátky mozzarely. Recept je jednoduchý, jen je potřeba nic neuspěchat a věnovat přípravě boloňské směsi trošku času. Ovšem výsledek je pak famozní  a nejen jedlíci se budou olizovat, to Vám zaručujeme. 🙂

 

#4 porce 2 hodiny Itálie u Vás doma

 

Lasagne bolognese - ingredience

INGREDIENCE

Masové boloňské ragú

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 150 g pancetty (pokud neseženeme, můžeme nahradit anglickou slaninou)
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 2 menší kousky celere
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Konzerva loupaných rajčat – nebo rajčatové pyré
  • Lžíce klasického rajčatového protlaku
  • 350 ml červeného vína
  • 200 ml domácího vývaru
  • Olivový olej (20 ml) a cca 20 g másla na smažení
  • Sůl, pepř

Bešamelová omáčka

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 400 – 500 ml mléka
  • Muškátový oříšek

Lasagne

  • 12-15 plátku lasagní
  • Na posypání parmezán (asi 100 g) a na plátky pokrájenou mozzarellu (asi 100g)

 

POSTUP

Boloňské ragů

1 Začínáme s přípravou masové směsi. Kořenovou zeleninu a pancettu  nasekáme na drobné – jemné kousky. Můžeme nožem, ale pokud si chcete ušetřit čas, můžete použít mixér.

2 Na pánvi rozpálíme olivový olej a máslo, osmahneme cibulku a přidáme nadrobno nasekanou kořenovou zeleninu a česnek.  Zarestujeme a přidáme slaninu. Restujeme do doby, než bude zelenina měkká a bude mít zlatavou barvu. Trvá to přibližně 10-15 minut.

Boloňské ragú - restování

3 Přidáme mleté hovězí maso a restujeme, dokud se nevyvaří šťáva. Následně zalijeme červeným vínem a směs povaříme, aby se vyvařil alkohol. (cca 20 minut).

Boloňské ragú recept

4 Přidáme rajčatové pyré (konzervu loupaných rajčat) a lžíci  (malou plechovku) klasického rajčatového protlaku, zalijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem a za občasného promíchávání vaříme 1,5 hodiny.

Boloňské ragú nejlepší recept

 

Bešamelová omáčka

1 Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za neustálého míchání restujeme půl minuty.

2 Hrnec odstavíme, přilijeme mléko a mícháme do úplného rozpuštění mouky.

3 Pak směs vrátíme na plotnu, přidáme špetku muškátového oříšku a vaříme na mírném stupni přibližně 20 minut.

Bešamelová omáčka recept

Plátky lasagní

1 Plátky lasagní si předvaříme – ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje necháme plátky lasagní krátce povařit (asi 3-4 minuty), aby lehce změkly.

2 Po 4 minutách je vyjmeme a přecedíme studenou vodu, abychom zastavily proces jejich měknutí.

A hurá na vrstvení do zapékací misky!

1 Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

2 Připravíme si zapékací misku, ve které budeme lasagne péct a začneme vrstvit . Začínáme bešamelovou omáčkou, kterou potřeme dno misky. Na bešamelový základ přidáme plátky lasagní a na ně masovou směs. Celý postup opakujeme, než se nám miska zaplní. Poslední vrstvu tvoří lasagne, boloňská omáčka a bešamel.

Lasagne alla bolognese recept

3 Dáme péct na 20 minut do trouby.

4 Po 20 minutách vyjmeme a na povrch lasagní položíme na plátky pokrájenou mozzarellu a zasypeme parmezánem.

5 Vrátíme do trouby a necháme zapéct dalších 10 – 15 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý.

Lasagne bolognese nejlepsi recept

Tak a je hotovo ! Doufáme, že si všichni pochutnáte a užijete si s námi malý kousek Itálie při Vašem obědě.

Lasagne bolognese na talíři

Dobrou chuť všem!

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?