Dneska pro Vás máme inspiraci na víkendový oběd. Výtečné lasagne s boloňským ragú, prokládané bešamelovou omáčkou, sypané parmezánem a plátky mozzarely. Recept je jednoduchý, jen je potřeba nic neuspěchat a věnovat přípravě boloňské směsi trošku času. Ovšem výsledek je pak famozní a nejen jedlíci se budou olizovat, to Vám zaručujeme. 🙂
#4 porce # 2 hodiny # Itálie u Vás doma
INGREDIENCE
Masové boloňské ragú
- 500 g mletého hovězího masa
- 150 g pancetty (pokud neseženeme, můžeme nahradit anglickou slaninou)
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 2 menší kousky celere
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Konzerva loupaných rajčat – nebo rajčatové pyré
- Lžíce klasického rajčatového protlaku
- 350 ml červeného vína
- 200 ml domácího vývaru
- Olivový olej (20 ml) a cca 20 g másla na smažení
- Sůl, pepř
Bešamelová omáčka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 400 – 500 ml mléka
- Muškátový oříšek
Lasagne
- 12-15 plátku lasagní
- Na posypání parmezán (asi 100 g) a na plátky pokrájenou mozzarellu (asi 100g)
POSTUP
Boloňské ragů
1 Začínáme s přípravou masové směsi. Kořenovou zeleninu a pancettu nasekáme na drobné – jemné kousky. Můžeme nožem, ale pokud si chcete ušetřit čas, můžete použít mixér.
2 Na pánvi rozpálíme olivový olej a máslo, osmahneme cibulku a přidáme nadrobno nasekanou kořenovou zeleninu a česnek. Zarestujeme a přidáme slaninu. Restujeme do doby, než bude zelenina měkká a bude mít zlatavou barvu. Trvá to přibližně 10-15 minut.
3 Přidáme mleté hovězí maso a restujeme, dokud se nevyvaří šťáva. Následně zalijeme červeným vínem a směs povaříme, aby se vyvařil alkohol. (cca 20 minut).
4 Přidáme rajčatové pyré (konzervu loupaných rajčat) a lžíci (malou plechovku) klasického rajčatového protlaku, zalijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem a za občasného promíchávání vaříme 1,5 hodiny.
Bešamelová omáčka
1 Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za neustálého míchání restujeme půl minuty.
2 Hrnec odstavíme, přilijeme mléko a mícháme do úplného rozpuštění mouky.
3 Pak směs vrátíme na plotnu, přidáme špetku muškátového oříšku a vaříme na mírném stupni přibližně 20 minut.
Plátky lasagní
1 Plátky lasagní si předvaříme – ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje necháme plátky lasagní krátce povařit (asi 3-4 minuty), aby lehce změkly.
2 Po 4 minutách je vyjmeme a přecedíme studenou vodu, abychom zastavily proces jejich měknutí.
A hurá na vrstvení do zapékací misky!
1 Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
2 Připravíme si zapékací misku, ve které budeme lasagne péct a začneme vrstvit . Začínáme bešamelovou omáčkou, kterou potřeme dno misky. Na bešamelový základ přidáme plátky lasagní a na ně masovou směs. Celý postup opakujeme, než se nám miska zaplní. Poslední vrstvu tvoří lasagne, boloňská omáčka a bešamel.
3 Dáme péct na 20 minut do trouby.
4 Po 20 minutách vyjmeme a na povrch lasagní položíme na plátky pokrájenou mozzarellu a zasypeme parmezánem.
5 Vrátíme do trouby a necháme zapéct dalších 10 – 15 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý.
Tak a je hotovo ! Doufáme, že si všichni pochutnáte a užijete si s námi malý kousek Itálie při Vašem obědě.
Dobrou chuť všem!
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!