Bobule dozrávají na konci léta a během září. V ideálním případě byste je měli nechat na stromě co nejdéle, protože díky tomu bude jejich chuť sladší a méně tříslovitá. Plody se pak velice snadno dají zakonzervovat pomocí mražení, aniž by se obsah zdraví prospěšných látek nějak výrazně snížil. Dalším oblíbeným způsobem, jak uchovat černé jeřabiny na později, je sušení aronie.
Nejlepší je samozřejmě aronie za syrova, která obsahuje velké množství vitamínů, antioxidantů a minerálů. Během kuchyňské úpravy pak bobule sice ztrácejí něco ze svých pozitivních účinků, ale pokud se rozhodnete z plodů černého jeřábu připravit kompot, domácí likér nebo třeba marmeládu, jistě nebudete litovat. Toto ovoce totiž výborně chutná a skvěle obohatí celou řadu receptů.
V jaké podobě se aronie konzumuje?
- sušené plody,
- sirupy a čaje,
- marmelády,
- kompoty a želé,
- za studena lisované šťávy,
- přísada do jogurtů,
- součást ovocných džusů,
- víno nebo brandy,
- ingredience do dezertů,
- tinktury a výluhy,
- prášek z bobulí jako doplněk stravy.
10 Nejlepších receptů z Aronie
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!