Domácí chleba z kvásku (recept)

Kvaskovy_chleba_cely3

Domácí chleba z kvásku je naše závislost. Receptů existuje celá řada, říká se, že v minulosti každá chalupa a každá babička měla svůj vlastní originální recept na kváskový chléb. Na začátku jsme se toho hodně báli. Pojmy jako kvas, rozkvas, autolýza a kynutí nám vyvolávaly husí kůži. Ale s klidným srdcem musíme říct, že se není čeho bát!

Vlastní kváskový chléb, čerstvě vytažený z trouby, to překoná všechny počáteční nesnáze a strachy. A upéct si vlastní chleba z kvasu není opravdu žádná maturita. Zkoušejte, kvaste, autolyzujte a pečte! Stojí to za to. Nám ten vlastníma rukama uhnětený a doma upečený kváskový chleba chutná ze všech chlebů nejvíce. Nevím, zda by uspěl mezi profesionálními pekaři, ale je v tom kus naší práce a pořádný kus srdce, takže i bez speciální pece a výroby v domácím prostředí je prostě vždy chuťově na prvním místě.

 

DOMÁCÍ KVÁSKOVÝ CHLEBA

Kváskový chléb je vytvořený z kvásku, což je směs žitné mouky a vody. Tato směs obsahuje množství bakterií a kvasinek, které při příznivé teplotě začnou pracovat a probíhá fermentace. Tato fermentované směs má přiznové účinky na naše zdraví, posiluje naší mikrofloru a zlepšuje tedy naši imunitu. Takže ano, kváskový chléb je nejen výborný, ale dokonce i zdravý. Proto je pečení kváskového chleba vhodnější, než pečení z klasického droždí. Pokud tedy budete váhat, zda upéct chleba z droždí, nebo kváskový chléb, nebojte se a sáhněte rovnou po kvásku.

Kváskový chléb je dnes poměrně populární záležitostí a sehnání kvásku není už nic náročného. Buď se můžete po kvásku poptat ve vašem oblíbeném pekařství, nebo se kouknout na kváskovou mapu a poptat kvásek u kváskového nadšence ve vašem blízkém okolí. Případně si můžete kvásek zložit sami, podrobný návod jak na to se dá najít třeba tady.

 

RECEPT NA NAŠ KVÁSKOVÝ CHLÉB

Recept a video návod na jednoduchý kváskový chléb, který zvládnou i úplní začátečníci. 


Chleba pečeme několikrát do týdne a je to nejlepší věc, kterou můžete potěšit svoji rodinu nejen k snídani. Receptů jsme zkoušeli spoustu, tato varianta s poměrem mouky a vody se u nás ustálila jako jednoznačně nejchutnější. 

INGREDIENCE

    • 15 g žitného kvásku (cca 2 polévkové lžíce)
    • 100 g žitné mouky
    • 450 g chlebové hladké pšeničné mouky
    • 300 g vody (množství se může malinko lišit podle savosti mouky)
    • 1,5 lžičky soli

POSTUP

Prvně si připravíme rozkvas, 15g žitného kvásku (cca 2x polévkové lžíce), 100g žitné mouky a 100g vody – smícháme do konzistence tužší kašičky a necháme na teplém místě 4 hodiny odpočívat. Rozkvas by měl zdvojnásobit svůj objem. Je dobré používat průhledné nádoby a gumičkou si označit, kde byla původní hladina kvásku a jak nám hezky vyrostl. V teple bude růst rychleji. 

Po 4 hodinách v robotu uhněteme 450g hladké pšeničné chlebové mouky, 300g vody a rozkvas. Necháme alespoň ½ hodiny odpočívat.

Smícháme lžičku soli s vodou a s trochou mouky znovu prohněteme.

Těsto přendáme do boxu a necháme alespoň hodinu odpočívat. Po hodině přeložíme (odlepíme od nádoby a přeložíme. Takto z každé strany.) Toto opakujeme za další hodinu. Celkem tedy těsto kyne nejméně 3 hodiny v pokojové teplotě a nejméně dvakrát jsme jej přeložili.

Ošatku vyložíme utěrkou, vysypeme moukou a těsto do ní přendáme. Můžeme před umístěním do ošatky těsto ještě zapracovat na pomoučněném vále do tvaru bochánku. Ošatku přemístíme do lednice a necháme kynout do rána

Ošatku ráno vyndáme alespoň půl hodiny před pečením, aby se nám chlebík natemperoval. Mezitím si rozpálíme troubu s litinovým hrncem (pánví, pekáčkem..) na 270°C. Chléb vyndáme s ošatky na rozpálenou litinu, nakrojíme a vložíme do trouby. V prvních 15minutách zvlhčujeme troubu, buď nádobou s vodou na dně, nebo přímo vylitím vody na dno trouby. Po 15 minutách snížíme teplotu na 220°C a dalších 40 minut dopékáme. Hotový bochník necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Dobrou chuť!

 

Kvaskovy_chleba_nakrojeny

Kvaskovy_chleba_na_litinove-panvy

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?