4 Nejlepší recepty ze Špendlíků, Mirabelek a Myrobalánů

Domácí špendlíkový koláč s drobenkou

Objevili jste na procházce strom obsypaný sladkými mirabelkami či špendlíky, které jste tam zkrátka nemohli nechat? Nebo se vám snad podařilo nasbírat plný koš myrobalánů a teď marně přemýšlíte, jak ovoce zpracovat, aby si celá rodina pochutnala? Prozradíme, jaké pokrmy z nich můžete doma připravit.  

Přestože se tyto plody v některých vlastnostech liší, všechny jsou vhodné k přímé konzumaci. Záleží pouze na tom, jaké ovoce máte rádi. Zatímco myrobalány budou chutnat lidem, kteří nemají problém s kyselejším nádechem, pro ty, kteří dávají přednost sladším plodům, se budou lépe hodit mirabelky nebo špendlíky (těch je ovšem momentálně nedostatek).

 

Jak poznat Mirabelku, Myrobalán a Špendlík?

 

Všechny vyjmenované peckovice se navíc dají použít i v kuchyni, kde s nimi můžete pracovat různými způsoby. Jsou vhodné hlavně pro přípravu marmelád, povidel nebo zavařenin, přidávají se do různých buchet a ovocných koláčů a sladšími mirabelkami můžete dezerty také dozdobit. Kromě toho se některé druhy tohoto ovoce používají k výrobě domácích pálenek. Nejlepší jsou přezrálé mirabelky, pravé špendlíky nebo kulturní myrobalány (planě rostoucí jsou totiž příliš kyselé).

 

Marmeláda z myrobalánů, mirabelek nebo špendlíků (Recept)

Kořeněná marmeláda z mirabelek (Recept)

Koláč s mirabelkami, špendlíky či myrobalány (Recept)

Víno z Myrobalánů (Recept)

 

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

CO NA TO ŘÍKÁTE?