Kořeněná marmeláda z mirabelek (Recept)

Mirabelky v ruce

Máte-li k dispozici mirabelky, pravé špendlíky nebo třeba sladší myrobalány, můžete vyzkoušet také přípravu kořeněné marmelády, která je mezi lidmi velice oblíbená. Na její přípravu budete potřebovat níže uvedené ingredience.  

 

Ingredience:

  • 1 kilogram mirabelek, myrobalánů či špendlíků,
  • cukr krupice dle potřeby a kyselosti plodů,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 lžičku kyseliny citronové,
  • 1 sáček želírovacího přípravku (pektogel, Gelfix),
  • 5 hřebíčků,
  • 1 kousek celé skořice,
  • 50 mililitrů rumu,
  • kousek zázvoru,
  • vodu (nebo případně pomerančový džus).

 

Postup:

Dobře vyzrálé plody nejprve omyjte a poté je vložte do většího hrnce, přidejte hřebíček, skořici a kyselinu citronovou a vše zalijte vodou nebo džusem tak, aby ovoce bylo ponořené. Obsah hrnce následně přiveďte k varu a pokračujte ve vaření tak dlouho, dokud nevznikne kaše, což bude trvat zhruba 20-30 minut. Zároveň nezapomínejte směs občas promíchat.

Ještě horkou hmotu pak propasírujte přes hrubý cedník a pyré zvažte. Jakmile budete vědět, kolik hmoty máte k dispozici, přidejte zhruba stejné váhové množství cukru krupice (tedy 1:1). Směs opět přiveďte k varu a vše krátce povařte. Poté si v malé misce smíchejte želírovací přípravek s trochou zbývajícího cukru a s vanilkovým cukrem a vmíchejte ho do pyré.

Na chladném talířku pak proveďte želírovací test. To znamená, že byste na něj měli kápnout malé množství připravené hmoty, abyste zjistili, zda je připravená. Pokud během krátké chvilky ztuhne, marmeláda je hotová. Nakonec tedy vmíchejte malé množství nastrouhaného zázvoru a rum a horkou hmotu nalijte do připravených sklenic. Vše pak sterilujte po dobu 20 minut při 80 °C.

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?