Kečup bez cukru (Recept)

Domácí kečup a kari koření

Pokud chcete místo kupovaného kečupu začít připravovat kečup domácí, možná byste také rádi nahradili obsažený cukr nějakou jinou surovinou. Právě pro vás tu máme recept na domácí kečup bez cukru, který pracuje s využitím rajčatového pyré a protlaku, které si můžete doma také sami vyrobit. Abyste mohli daný recept na rajčatový kečup vyzkoušet, musíte mít po ruce níže uvedené ingredience.  

 

Ingredience:

  • 150 gramů rajčatového pyré,
  • 140 gramů rajského protlaku,
  • 3 středně velké cibule,
  • 1–2 stroužky česneku,
  • 3 lžíce jablečného octa,
  • 2 lžíce práškové stévie,
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • půl lžičky mleté sladké papriky,
  • půl lžičky oregana,
  • sůl a čerstvý mletý pepř.

 

Postup:

Jak na domácí kečup bez cukru? V hrnci si nejprve na středním stupni rozehřejte olivový olej, do kterého pak přidáte najemno nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a mletou sladkou papriku. Tyto suroviny smažte tak dlouho, dokud nezezlátnou a neobalí se přidaným kořením, což trvá asi 3–4 minuty. Potom na nízkém stupni vmíchejte také rajčatový protlak a ocet a za stálého míchání vařte zhruba 1–2 minuty.

Následně je čas přidat rajčatové pyré, stévii a oregano, přičemž pak budete kečup vařit tak dlouho, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci. Poté ho už jen stačí osolit a opepřit dle chuti a rozmixovat tyčovým mixérem či propasírovat přes síto. Následně jej rozlijte do připravených sklenic a můžete jej také sterilovat, aby vám déle vydržel.    

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?