Podobně jako okurky můžete mladé plody ačokči naložit do sladkokyselého nálevu a zavařit je. Když je ačokča naložená, není sice tak křupavá jako klasické okurky, ale podrží si svou typickou netradiční chuť. Fantazii se zde navíc meze nekladou, takže ačokču můžete zavařit společně s okurkami, paprikou nebo třeba cibulkou.
Pokud máte v úmyslu ačokču zavařovat, je vhodné sbírat menší plody o velikosti okolo 5 centimetrů, jejichž semena jsou poživatelná. Nálev na ačokču je vhodné dochutit, k čemuž se používají třeba stroužky česneku, kolečka mrkve, kopr nebo dokonce i křen. Paprikookurka je totiž velice tolerantní rostlina a skvěle se při konzumaci snáší s dalšími druhy zeleniny i s různými druhy koření.
Jestliže vám na zahradě vyrostla ačokča, recepty na zavařování se to všude jen hemží. My vám přinášíme recept na nakládanou paprikookurku s cibulí. Budeme potřebovat níže uvedené suroviny.
Ingredience:
- Zhruba 500 g ačokči
- Cibuli (nebo menší cibulky)
- 750 ml vody
- 250 ml jablečného octa
- 25 g cukru
- 2 čajové lžičky soli
- 3 hřebíčky
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
Postup:
Jak na to? Všechny ingredience kromě ačokči a cibule si smícháme v hrnci a výslednou směs poté přivedeme k varu. Plody ačokči si mezitím umyjeme a pokud máme klasickou cibuli, nakrájíme ji na kolečka. Zeleninu postupně naskládáme do připravených čistých sklenic a zalijeme ji horkým nálevem.
Sklenice následně uložíme do hrnce, který naplníme vodou takovým způsobem, aby sklenice zůstaly ponořené pouze z poloviny. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme asi 20 minut. Naloženou ačokču poté sice můžeme hned konzumovat, ale ideální je nechat zeleninu alespoň 2-3 měsíce uležet, podobně jako okurky.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!