Žampiony plněné mletým masem (Recept)

Plněné žampiony

Mezi oblíbené pokrmy ze žampionů se samozřejmě řadí také zapečené žampiony s mletým masem. Můžete přitom použít klasické velké žampiony, ale skvěle budou chutnat i plněné žampiony portobello, které seženete v obchodě. Pokud chcete recept na plněné žampiony mletým masem vyzkoušet, připravte si níže uvedené ingredience.

 

Ingredience:

  • 12 velkých žampionů,
  • 300 gramů mletého masa,
  • 100 gramů sýru,
  • 1 stroužek česneku,
  • 2 větší cibule,
  • 1 vejce,
  • olivový olej,
  • bylinky,
  • sůl a pepř.

 

Postup:

Nejprve si žampiony očistěte, vyloupněte jim nožičky a nakrájejte je na drobné kostičky. Zároveň pomocí lžičky vydlabejte z kloboučků černé okraje, které pouští vodu. Poté si nadrobno nakrájejte cibuli, kterou si na olivovém oleji na pánvičce osmahněte spolu s lisovaným česnekem a nasekanými nožičkami žampionů.

V míse si mezitím připravte mleté maso, k němuž postupně přidejte vejce, osmaženou cibuli s nožičkami žampionů, sůl, pepř a bylinky (například tymián). Vše dobře promíchejte a výslednou směsí pak naplňte připravené houbové kloboučky. Jakmile budete mít hotovo, naskládejte houby na plech vymazaný olejem (vydlabanou a naplněnou částí směrem nahoru).

Žampiony podlijte trochou vody (zhruba 2 lžíce) a vložte je do trouby, kde je budete péct na 200 °C zhruba po dobu 20 minut. Následně plech vyndejte a každý klobouček posypte nastrouhaným sýrem (může to být třeba gouda, ale někdo preferuje mozzarellu). Na chvilku pak plech ještě vraťte do trouby, než se sýr rozpustí. Poté můžete plněné žampiony podávat.

 

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?