Co uvařit z žampionů? Pokud už vás omrzely smažené houby v trojobalu a nevíte si rady, co se dá udělat ze žampionů, aby si pochutnal každý člen vaší domácnosti, můžete vyzkoušet báječnou žampionovou omáčku. Tento recept s žampiony se skvěle hodí k různým pokrmům a zachutná každému milovníkovi hub. Abyste si mohli recept na žampionovou omáčku sami připravit, sežeňte si níže uvedené suroviny.
Ingredience:
- 300 gramů žampionů,
- 150 mililitrů smetany (31 %),
- 150 mililitrů smetany (12 %),
- 100 mililitrů suchého bílého vína,
- 2 stroužky česneku,
- 1 cibuli,
- 30 gramů másla,
- pepř a sůl,
- případně bylinky a parmazán.
Postup:
Co s žampiony provést? Nejprve je očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Poté si na drobné kostičky nakrájejte cibulku a na velké pánvi rozpusťte máslo, do kterého ji přidáte. Jakmile změkne a zezlátne, přidejte také dva prolisované stroužky česneku a nakrájené žampiony, které můžete zároveň osolit a opepřit (a případně přidat vybrané bylinky). Vše společně míchejte zhruba po dobu 4 minut, aby houby trochu změkly.
Jakmile budou žampiony měkké, nalijte do pánve připravené bílé víno, přiveďte ho k varu, stáhněte na nižší stupeň a nechte zhruba 3 minuty probublávat. Nakonec vmíchejte obě dvě smetany a nechte zlehka vařit, dokud žampionová omáčka nedosáhne požadované konzistence (nevařte ji zprudka, aby se nesrazila). V závěru ochutnejte a přidejte sůl a koření dle chuti, přičemž můžete vmíchat i nastrouhaný parmazán, pokud ho máte rádi.
Omáčku servírujte třeba s čerstvou petrželkou, jinými čerstvými bylinkami nebo i hoblinkami parmazánu. A k čemu se bude nejlépe hodit? Pomocí tohoto pokrmu můžete skvěle kombinovat třeba žampiony s těstovinami nebo žampiony s rýží. Krémové žampiony ve smetanové omáčce ale můžete podávat i bez přílohy, pouze dozdobené třeba orestovanými žampiony a bylinkami.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!