Žampionová omáčka (Recept)

Žampionová omáčka

Co uvařit z žampionů? Pokud už vás omrzely smažené houby v trojobalu a nevíte si rady, co se dá udělat ze žampionů, aby si pochutnal každý člen vaší domácnosti, můžete vyzkoušet báječnou žampionovou omáčku. Tento recept s žampiony se skvěle hodí k různým pokrmům a zachutná každému milovníkovi hub. Abyste si mohli recept na žampionovou omáčku sami připravit, sežeňte si níže uvedené suroviny.
 

Ingredience:

  • 300 gramů žampionů,
  • 150 mililitrů smetany (31 %),
  • 150 mililitrů smetany (12 %),
  • 100 mililitrů suchého bílého vína,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 cibuli,
  • 30 gramů másla,
  • pepř a sůl,
  • případně bylinky a parmazán.

 

Postup:

Co s žampiony provést? Nejprve je očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Poté si na drobné kostičky nakrájejte cibulku a na velké pánvi rozpusťte máslo, do kterého ji přidáte. Jakmile změkne a zezlátne, přidejte také dva prolisované stroužky česneku a nakrájené žampiony, které můžete zároveň osolit a opepřit (a případně přidat vybrané bylinky). Vše společně míchejte zhruba po dobu 4 minut, aby houby trochu změkly.

Jakmile budou žampiony měkké, nalijte do pánve připravené bílé víno, přiveďte ho k varu, stáhněte na nižší stupeň a nechte zhruba 3 minuty probublávat. Nakonec vmíchejte obě dvě smetany a nechte zlehka vařit, dokud žampionová omáčka nedosáhne požadované konzistence (nevařte ji zprudka, aby se nesrazila). V závěru ochutnejte a přidejte sůl a koření dle chuti, přičemž můžete vmíchat i nastrouhaný parmazán, pokud ho máte rádi.

Omáčku servírujte třeba s čerstvou petrželkou, jinými čerstvými bylinkami nebo i hoblinkami parmazánu. A k čemu se bude nejlépe hodit? Pomocí tohoto pokrmu můžete skvěle kombinovat třeba žampiony s těstovinami nebo žampiony s rýží. Krémové žampiony ve smetanové omáčce ale můžete podávat i bez přílohy, pouze dozdobené třeba orestovanými žampiony a bylinkami.

   

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?