Sirup z Rýmovníku (Recept)

Rýmovník listy

Pokud si chcete doma připravit sirup z rýmovníku, nemusíte se bát žádného složitého receptu. Jeho výrobu totiž zvládne opravdu každý, protože je to velice jednoduché. Jelikož existuje několik různých variant, nejprve je třeba si rozmyslet, jestli chcete připravit vařený rýmovníkový sirup nebo rýmovníkový sirup za studena.

 

Ingredience

  • 25-30 lístků rýmovníku
  • 1 pomeranč, citron nebo limetku
  • 1 kilogram cukru krupice
  • 1 litr vody

 

Postup přípravy

Den před tím, než se pustíme do samotného vaření, je nutné připravit odvar z rýmovníku. Neumyté lístky spolu s plátky citrusu vložíme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Další den všechno přecedíme přes husté sítko, odvar přivedeme k varu a poté opatrně přisypáváme cukr. Za občasného míchání poté vaříme na mírném stupni do té doby, než sirup získá měděný odstín a začne houstnout (tedy zhruba jednu až dvě hodiny).

Správnou konzistenci poznáme tak, že když malé množství sirupu pomocí lžičky kápneme na čistý talířek nebo prkénko, bude kapička držet svůj tvar. V takovou chvíli je vhodné sirup odstavit a ještě zatepla naplnit do připravených sklenic či lahví. Pokud jde o uchovávání, nejlepší je sirup skladovat na chladnějším místě.

Na nevařený sirup z rýmovníku budete potřebovat:

  • 50 větších listů rýmovníku
  • 1 kilogram cukru krupice
  • Citron, limetku či pomeranč
  • Citronovou šťávu

Ideálním obdobím pro výrobu rýmovníkového sirupu bez vaření jsou slunečné dny, protože se tak cukr rychleji rozpouští a lépe se dokáže spojit se šťávou z listů. Rozhodně to však není pro přípravu nevařeného sirupu podmínkou. Listy rýmovníku nejprve lehce propláchneme ve studené vodě, nakrájíme je na půlky a ovoce rozkrájíme na drobné plátky. Do připravené sklenice poté začneme střídavě vrstvit rýmovníkové lístky, cukr, citronovou šťávu a citrusy až do chvíle, než bude nádoba zcela plná.

Dobře uzavřenou sklenici necháme stát za oknem. Cukr se postupně začne rozpouštět a podle potřeby je možné obsah čas od času mírně promíchat. Také je nutné pravidelně kontrolovat, zda na povrchu nevzniká plíseň. Jakmile bude obsah nádoby kompletně tekutý, přecedíme ho přes plátno a dobře vymačkáme. Poté ho opět uchováváme ve sklenicích na chladnějším místě.

Sirup z rýmovníku se vám bude hodit jak při rýmě i nachlazení, tak i jako skvělá prevence. Má výbornou chuť, pomáhá odbourat potíže se zažíváním a je také skvělou přísadou do běžného čaje nebo do punče. Kromě toho může posloužit jako sladidlo do jogurtu či do krupicové kaše a může z něj vzniknout skvělá limonáda z rýmovníku. Pokud jde o to, jaké má rýmovníkový sirup dávkování, neměli byste to s ním příliš přehánět. Stačí 1 čajová lžička dvakrát denně.

 

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

CO NA TO ŘÍKÁTE?