Ingredience:
- 2 patizony,
- 2 vejce,
- hladkou mouku,
- 50 mililitrů mléka,
- strouhanku,
- sůl,
- olej.
Postup:
Chcete-li připravit z patizonu řízky, možná přemýšlíte, jak velké plody vybrat. Zde ovšem záleží pouze na vašich osobních preferencích. Ty menší mají obvykle o něco lepší chuť a nemusí se loupat, zatímco z těch větších zase uděláte více porcí. Kromě toho je také dobré myslet už na začátku na nějakou přílohu, což může být třeba bramborová kaše nebo zeleninový salát. Pokud máte k dispozici malé patizony, nemusíte je loupat. Pouze je dobře umyjte a nakrájejte na plátky o tloušťce 1 až 1,5 centimetru (také vykrojte vnitřní měkkou část se semínky). U těch větších kromě toho ještě odstraňte tužší slupku. Každý plátek potom z obou stran dostatečně osolte a nechte nějakou dobu vypotit, aby pustily vodu. Poté si do tří misek či talířů připravte suroviny na klasický trojobal a postupujte jako v případě masových řízků. Plátky patizonu lehce osušte papírovou utěrkou a obalte v hladké mouce, následně ve vajíčku rozšlehaném s mlékem a nakonec ve strouhance. Obalovaný patizon pak už jen osmažte na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Abyste odsáli přebytečný tuk, doporučujeme osmažený patizon před podáváním na chvilku položit na papírové utěrky. Jestliže nechcete smažit patizon na pánvi, můžete si samozřejmě udělat i smažený patizon v troubě. Jeho skvělou chuť pak můžete ještě obohatit pomocí nějakého zajímavého dipu, který v mezičase připravíte.Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!
CO NA TO ŘÍKÁTE?