Rajská omáčka s hovězím masem (česká klasika)

Rajská omáčka s hovězím masem

Česká klasika a v žebříčku nejoblíbenějších jídel u mnoho jedlíků zaujímá první příčku. To je klasická česká rajská omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem. A co Vy? Patříte také do skupiny milovníků tradiční rajské omáčky?

 

# hovězí # omáčka # 4 porce # rajčata # houskový knedlík

KLASICKÝ RECEPT NA ČESKOU RAJSKOU OMÁČKU

Poctivá rajská omáčka chce nějaký ten čas na přípravu a trochu mazlení, ale stojí to za to. Recept tedy zařazujeme do tipů na víkendový oběd a věříme, že se Vám kuchtíci povede a zůstanou jen vylízané talíře.

 

INGREDIENCE

Na omáčku

Rajská omáčka s hovězím masem - ingredience

  • 500 g hovězí loupané plece
  • 130 g slaniny
  • 80 ml oleje (nebo sádla)
  • 500 g kořenové zeleniny (5 menší mrkve, 4 petržele, 2 kousky celeru)
  • 2 středně velké cibule
  • 200 g rajského protlaku
  • 1 l masového vývaru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 5 kuliček nového koření
  • celá skořice
  • 3 hřebíčky
  • 4 bobkové listky
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 50 g másla na zjemnění
  • citronová šťáva na dochucení (z půlky citronu)

 

Na kynuté houskové knedlíky

  • 20 g droždí
  • 3 starší housky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 350 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka cukru
  • sůl

 

POSTUP

Omáčka s masem

Rajská omáčka s hovězím masem

1 Cca 50 g slaniny nakrájíme na proužky a dáme do mrazáku zmrznout.  Mezitím dokrájíme zbylou slaninu na menší kostičky,  očistíme a pokrájíme zeleninu. Jednu mrkev a petržel ponecháme stranou a zbytek zeleniny krájíme na menší kostičky. Maso omyjeme a prošpikujeme zmrzlou slaninou a odloženou mrkví a petrželí. Maso osolíme, opepříme a zprudka orestujeme v rozpáleném oleji (sádle) ze všech stran.

2 Jakmile je maso orestované, vyjmeme jej a dáme stranou. Do stejného hrnce s výpekem dáme na kostičky nakrájenou slaninu a vypečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, zeleninu a restujeme do zlatohněda.

3 Orestovanou zeleninu zasypeme cukrem, přidáme rajský protlak, zarestujeme a zalijeme vývarem.

4 Přidáme koření : pepř, nové koření, bobkový list, skořici a hřebíček. (Doporučujeme koření vložit do kusy látky a svázat a před vložením do hrnce trochu ,,rozbít,, nožem. Koření pak lépe provoní celou omáčku, chutě se spojí a sáček pak lehce vyndáme a vyhodíme. )

5 Necháme vařit na mírném plameni do změknutí masa. Trvá to přibližně hodinu až hodinu a půl, v závislosti na stáří masa.

 

Kynuté houskové knedlíky

1 Z cukru, droždí a 100 ml vlažného mléka si necháme vzejít kvásek. Kvásek vznikne, když vidličkou rozdrobíme droždí spolu s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a necháme na teplém místě asi 15 minut.

2 Do vzešlého kvásku nasypeme mouku, vejce, zbylé mléko, na kostičky nakrájené pečivo a vypracujeme v těsto. Zpracováváme tak dlouho, dokud se nám těsto nepřestane lepit na mísu.

3 Z těsta vytvarujeme menší šišky, které necháme cca 25 minut kynout pod utěrkou na teplém místě.

4 Knedlíky vložíme do vroucí  osolené vody a vaříme 20 minut. Po 10 ti minutách knedlíky vždy obrátíme, aby  se uvařily stejnoměrně.

5 Uvařené knedlíky vyjmeme, propíchneme vidličkou a ještě horké je nakrájíme (nejlépe nití) na plátky.

Ať všem tahle verze poctivé rajské chutná !

Rajská omáčka recept

Dobré pošušňáníčko přeje rodinka se ze statku (PS: tohle je nejoblíbenější jídlo našeho tatínka Erika)! 🙂

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?