Česká klasika a v žebříčku nejoblíbenějších jídel u mnoho jedlíků zaujímá první příčku. To je klasická česká rajská omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem. A co Vy? Patříte také do skupiny milovníků tradiční rajské omáčky?
# hovězí # omáčka # 4 porce # rajčata # houskový knedlík
KLASICKÝ RECEPT NA ČESKOU RAJSKOU OMÁČKU
Poctivá rajská omáčka chce nějaký ten čas na přípravu a trochu mazlení, ale stojí to za to. Recept tedy zařazujeme do tipů na víkendový oběd a věříme, že se Vám kuchtíci povede a zůstanou jen vylízané talíře.
INGREDIENCE
Na omáčku
- 500 g hovězí loupané plece
- 130 g slaniny
- 80 ml oleje (nebo sádla)
- 500 g kořenové zeleniny (5 menší mrkve, 4 petržele, 2 kousky celeru)
- 2 středně velké cibule
- 200 g rajského protlaku
- 1 l masového vývaru
- 2 lžíce třtinového cukru
- 5 kuliček nového koření
- celá skořice
- 3 hřebíčky
- 4 bobkové listky
- 5 kuliček celého černého pepře
- 50 g másla na zjemnění
- citronová šťáva na dochucení (z půlky citronu)
Na kynuté houskové knedlíky
- 20 g droždí
- 3 starší housky
- 200 ml vlažného mléka
- 350 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka cukru
- sůl
POSTUP
Omáčka s masem
1 Cca 50 g slaniny nakrájíme na proužky a dáme do mrazáku zmrznout. Mezitím dokrájíme zbylou slaninu na menší kostičky, očistíme a pokrájíme zeleninu. Jednu mrkev a petržel ponecháme stranou a zbytek zeleniny krájíme na menší kostičky. Maso omyjeme a prošpikujeme zmrzlou slaninou a odloženou mrkví a petrželí. Maso osolíme, opepříme a zprudka orestujeme v rozpáleném oleji (sádle) ze všech stran.
2 Jakmile je maso orestované, vyjmeme jej a dáme stranou. Do stejného hrnce s výpekem dáme na kostičky nakrájenou slaninu a vypečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, zeleninu a restujeme do zlatohněda.
3 Orestovanou zeleninu zasypeme cukrem, přidáme rajský protlak, zarestujeme a zalijeme vývarem.
4 Přidáme koření : pepř, nové koření, bobkový list, skořici a hřebíček. (Doporučujeme koření vložit do kusy látky a svázat a před vložením do hrnce trochu ,,rozbít,, nožem. Koření pak lépe provoní celou omáčku, chutě se spojí a sáček pak lehce vyndáme a vyhodíme. )
5 Necháme vařit na mírném plameni do změknutí masa. Trvá to přibližně hodinu až hodinu a půl, v závislosti na stáří masa.
Kynuté houskové knedlíky
1 Z cukru, droždí a 100 ml vlažného mléka si necháme vzejít kvásek. Kvásek vznikne, když vidličkou rozdrobíme droždí spolu s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a necháme na teplém místě asi 15 minut.
2 Do vzešlého kvásku nasypeme mouku, vejce, zbylé mléko, na kostičky nakrájené pečivo a vypracujeme v těsto. Zpracováváme tak dlouho, dokud se nám těsto nepřestane lepit na mísu.
3 Z těsta vytvarujeme menší šišky, které necháme cca 25 minut kynout pod utěrkou na teplém místě.
4 Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Po 10 ti minutách knedlíky vždy obrátíme, aby se uvařily stejnoměrně.
5 Uvařené knedlíky vyjmeme, propíchneme vidličkou a ještě horké je nakrájíme (nejlépe nití) na plátky.
Ať všem tahle verze poctivé rajské chutná !
Dobré pošušňáníčko přeje rodinka se ze statku (PS: tohle je nejoblíbenější jídlo našeho tatínka Erika)! 🙂
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!