Máte rádi pečený čaj? Pak vás jistě potěší, že se dá připravit také z plodů aronie. K tomu stačí 1 kilogram čerstvých bobulí, které rozprostřete do pekáče, zasypete 500 gramy cukru krystal a podlijete 200 mililitry vody. V troubě pak tuto směs pečte při teplotě 50 °C, a to do té doby, než bobule pustí šťávu. Občas přitom raději zkontrolujte, zda se voda nevypařila a plody se nepřipalují.
Pokud se tak děje, přidejte podle potřeby další vodu, aby černé jeřabiny zbytečně nezhořkly. Jakmile plody změknou a pustí dostatek šťávy, pekáč vyjměte z trouby a výslednou směsí naplňte zavařovací sklenice. Ty následně uzavřete a zhruba 10 minut zavařujte. Hotový pečený čaj se bude hodit třeba během zimních měsíců, kdy se doporučuje užívat denně 3 čajové lžičky připravené směsi. Samozřejmě ale můžete také 1 až 2 lžičky zalít horkou vodou a pít tuto směs jako pečený čaj.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!