Pravděpodobně nejznámějším druhem sterilované zeleniny na našem území jsou nakládané znojemské okurky, na které Češi nedají dopustit. Měli jste letos bohatou úrodu okurek a chtěli byste si zkusit jejich přípravu doma? Poradíme vám, kam až sahá historie této pochoutky, jaký vyzkoušet na znojemské okurky recept a jak se připravuje lák na znojemské okurky.
Znojemské okurky – příprava
Nejdůležitější ingrediencí jsou samozřejmě okurky, přičemž na nakládání se doporučuje zvolit ty hruboostné (bradavičnaté) z kvalitního osiva. Důležité je také vyřadit veškeré okurky, které jsou nějakým způsobem poškozené, protože se pro zavařování nehodí.
V ideálním případě by pak jednotlivé okurky měli mít zhruba stejný tvar a velikost (7-10 centimetrů dlouhé, 2-3 centimetry široké), jelikož se nedoporučuje míchat velké a malé kousky dohromady. Připravte si ale i pár drobnějších okurek, které později dobře poslouží pro utěsnění sklenice.
Okurky je nutné před zavařováním zbavit veškerých nečistot. Nejlepší je namočit zeleninu na několik hodin do studené vody (třeba do kýble nebo do vany) a poté každou jednotlivou okurku očistit, znovu opláchnout a nechat oschnout na čisté utěrce. Někdo dokonce nechává okurky vyprat v pračce, ale tuto metodu většinou pěstitelé nedoporučují.
Kromě okurek je pak nutné nachystat také nádoby, do nichž zeleninu umístíte a ve kterých ji budete později skladovat. Ideální jsou samozřejmě klasické zavařovací sklenice, ale pokud jste odvážní, můžete experimentovat i s jinými nádobami. V každém případě musí být ale dokonale čisté, což platí také pro víčka, která použijete k jejich uzavření.
Recept na znojemské okurky
Spoustu lidí zajímá, jak vytvořit nálev na znojemské okurky, jaké ingredience jim v kuchyni rozhodně nesmí chybět a jak dlouho zabere pro znojemské okurky příprava. Odborníci sice tvrdí, že originální recept na znojemské okurky je přísně tajný a obsahuje specifickou kombinaci bylinek, ale existuje celá řada návodů, které se snaží tuto pochoutku co nejvěrněji napodobit. Sem patří i následující recept.
Základní ingredience
- okurky,
- mrkev,
- cibule,
- kopr,
- nové koření,
- černý pepř,
- bobkový list,
- hořčičné semínko.
Ingredience na nálev
- 3 litry vody,
- 1 litr octa,
- 16 dekagramů soli
- 30 dekagramů cukru,
- 50 cukerínů.
Postup přípravy
Nejprve budete potřebovat sklenice, do nichž budete okurky později vkládat, a vhodná víčka. Obojí je potřeba důkladně umýt a nechat oschnout, abyste později nemuseli nádoby připravovat na poslední chvíli. Kromě toho si nachystejte také dostatek okurek podobné velikosti (zhruba 6 až 8 kilogramů), které si dopředu opláchněte a vydrhněte z nich všechny nečistoty.
Jestliže si chcete doma připravit znojemské okurky, výroba je velice snadná. Stačí mít na znojemský nálev recept, který je osvědčený, a jistě se vám povedou na jedničku. Do hrnce vložte veškeré suroviny, které jsou potřeba (vodu, ocet, cukr, sůl, umělé sladidlo), a nechte krátce přejít varem (asi po dobu 2 až 3 minut). Následně nechte lák na znojemské okurky vychladnout.
V mezičase si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na měsíčky, zatímco mrkev pokrájíte na kolečka. Do připravených sklenic pak začněte vkládat zeleninu a koření. Do jedné nádoby (0,7 litru) se dávají zhruba 4 kolečka mrkve, 2 plátky cibule, snítka kopru, 2 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1 nebo 2 bobkové listy a malé množství hořčičného semínka, ale samozřejmě záleží na vás. Přihodit můžete také kolečka křenu, česnek, hřebíček nebo špetku mleté skořice.
Jakmile budete mít připravený tento základ, do sklenic napevno vložte okurky, přičemž někdy se nahoru opět přidává mrkev a cibule dle chuti. Poté vše zalijte připraveným nálevem, sklenice pevně uzavřete a sterilizujte při teplotě 80 °C po dobu 20 minut. Následně zavařenou zeleninu vytáhněte a nechte vychladnout. Okurky je lepší nechat trochu odležet, ale dají se jíst prakticky ihned.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!