Oblíbeným produktem z rýmovníku je také rýmovníková mastička. Na její přípravu budete potřebovat níže uvedené suroviny.
Ingredience
- 20-30 listů rýmovníku
- 200 gramů tuk
Postup přípravy
Nejprve si rozehřejeme tuk zhruba na 100 °C (může to být třeba vepřové sádlo nebo kokosový tuk) a do něj vložíme čerstvé lístky rýmovníku. Směs udržujeme stále na stejné teplotě, necháme ji asi dvě hodiny louhovat a příležitostně ji trochu promícháme. Poté směs odstavíme, necháme ji vychladnout a na 24 hodin vložíme do lednice. Druhý den je poté nutné celý proces zopakovat a po vychlazení nalít vlažnou směs do připravených nádobek.
Zajímá vás, jaké má poté rýmovníková mast použití? Pokud nás trápí potíže s průduškami či nachlazení, můžeme směs jemně namazat na hrudník. Je ovšem vhodná také na promazávání vysušené kůže a pomáhá i při léčbě kožních oděrek nebo lehkých popálenin. Na taková zranění má rýmovníková mast hojivé účinky.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!