Černé jeřabiny se samozřejmě dají zavařovat stejným způsobem jako jiné ovoce. Omyté plody stačí nasypat do připravených sklenic a následně zasypat cukrem. Množství záleží na vašich chuťových preferencích, ale pokud vám nevadí, že bude kompot trochu kyselejší, měly by stačit tři vrchovaté lžíce do sklenice o objemu 0,33 litrů a pět nebo šest vrchovatých lžic do 0,75litrových sklenic. Poté již stačí vše pouze zalít vodou, zavíčkovat a půl hodiny sterilizovat.
Kromě výše zmíněného postupu existuje samozřejmě i celá řada dalších způsobů, jak připravit kompot z aronie. Můžete například vyzkoušet recept, kdy si připravíte roztok složený z 1 litru vody a 1,5 kilogramu cukru. V této mírně vroucí tekutině předvaříte zhruba 2 až 2,5 kilogramu plodů aronie, dokud nebudou jeřabiny změklé a proslazené, ale nerozvařené. Okapané se pak plní do sklenic a zalévají stejným roztokem, v němž jste je předvářeli. Následně je nutné kompot sterilovat při teplotě 85 °C po dobu 20 až 25 minut.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!