Plody aronie jsou známé svou trpce nasládlou chutí, která může člověka až zaštípat na jazyku. Pokud jsou dostatečně zralé, je chuť bobulí sice mírně nakyslá a trochu trpká, ale převažuje příjemná sladkost. Jestliže však aronii sklidíte příliš brzo a plody ještě nebudou správně uzrálé, dočkáte se pouze velice trpkého ovoce, které se nedá konzumovat ve větším množství.
Jelikož plody aronie dozrávají postupně jako například ostružiny, můžete se těšit na několik fází sklizně a uzobávání z keříků obsypaných šťavnatými bobulemi. Z jednoho keře se přitom dá obraz až 10 kilogramů ovoce. Aronie je navíc vynikající nejen jako základ různých receptů, ale i v čerstvém stavu, pokud dostatečně uzraje.
Přemýšlíte, jak alespoň částečně potlačit trpkost, která je při konzumaci aronie patrná? Po přidání cukru jsou černé jeřabiny sladší a chuťově připomínají borůvky. Kromě toho se doporučuje také rozmačkat plody aronie v medu, což je dobré třeba pro děti, a dalším způsobem, jak chuť tohoto ovoce zjemnit, je přidání smetany.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!