Hovězí svíčková omáčka z falešné svíčkové (Recept)

Svíčková omáčka v hrnci

Nejtradičnějším českým pokrmem je bezesporu svíčková omáčka s houskovým či karlovarským knedlíkem. Toto jídlo je naším národním pokrmem a byla by škoda, kdybyste si jej nemohli doma uvařit jen proto, že si nemůžete dovolit nákup surovin. Naštěstí se tato dobrota dá uvařit i z hovězí kulaté pleci, která svůj účel splní stejně dobře jako pravá svíčková. Recept na falešnou svíčkovou omáčku, po které oblíznete všechny prsty, najdete níže.

 

Falešná svíčková omáčka

 

Ingredience:

  • 1 kg kulaté hovězí plece,
  • 150 g špeku,
  • 250 ml smetany na vaření,
  • 2 cibule,
  • 8 mrkví,
  • 1 celer,
  • 1 větší petržel,
  • bobkový list,
  • nové koření,
  • celý černý pepř,
  • sůl,
  • rostlinný olej,
  • hovězí vývar nebo voda.

 

Postup:

Nejprve nadrobno nakrájejte cibuli a na nudličky kousek špeku nebo slaniny. Kulatou hovězí plec očistěte, řádně osolte a prošpikujte nakrájeným špekem. Poté si dejte předehřát troubu na 170 stupňů. Na nepřilnavé pánvi rozpalte trochu oleje a připravenou plec na něm ze všech stran zprudka opečte, aby se maso zatáhlo.

Plec poté přendejte do pekáčku a na výpeku z masa zpěňte nakrájenou cibulku. Poté přidejte do pánve na kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (pokud si chcete usnadnit práci, můžete použít i mraženou variantu). Těsně před jejím dopečením přidejte ještě pár bobkových listů a několik kuliček nového koření a celého černého pepře.

Jakmile je zelenina lehce opečená a koření už hezky voní, podlijte směs trochou horkého hovězího vývaru nebo vodou. Chvilku povařte a vše z pánve vyklopte do pekáčku k masu. Do pekáče můžete přidat ještě trochu vývaru nebo vody v takovém množství, aby maso bylo zhruba ze 2/3 ponořené. Pekáč přiklopte víkem a vložte do předehřáté trouby.

Maso pečte do změknutí, to znamená přibližně 3 hodiny. Pokud máte pocit, že je v pekáči moc tekutiny, můžete posledních 30 minut péct maso bez víka, aby se voda trochu odpařila. Po upečení maso vyndejte z pekáče na talíř. Ze základu na omáčku odstraňte všechno koření a zeleninovou směs rozmixujte tyčovým mixérem nebo propasírujte přes síto.

Z rozmixované zeleniny vám vznikne omáčka, kterou následně zalijte smetanou a řádně promícháte. Omáčku je ještě potřeba dochutit solí a citronovou šťávou. Pokud to s citronem přeženete, můžete přidat trochu třtinového cukru. Dochucujte ale dle vlastního uvážení. Důležité je, aby výsledný produkt lahodil především vaším chuťovým pohárkům.

 

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?