Z falešné svíčkové je možné připravit také lahodné dušené maso na různé způsoby. Nejčastěji se podává v kombinaci s dušenou mrkví či jinou zeleninou, ale dobře si také rozumí třeba také s červeným vínem. Jako příloha k takto připravenému hovězímu masu se obvykle volí bramborová kaše, pyré nebo šťouchané brambory. Výbornou dušenou falešnou svíčkovou na víně pak můžete připravit dle následujícího receptu.
Dušená kulatá plec na červeném víně
Ingredience:
- 1 kg falešné svíčkové,
- 2-3 větší mrkve,
- 1 petržel,
- ¼ oloupaného celeru,
- 2 cibule,
- 50 g sádla,
- 50 g másla,
- 1 l suchého červeného vína,
- 200 ml hovězího vývaru,
- 2 lžíce rajského protlaku,
- 100 g švestkových povidel,
- celý černý pepř,
- nové koření,
- bobkový list,
- 2 snítky tymiánu,
- sůl a pepř.
Postup:
Stejně jako u svíčkové omáčky si nejprve nakrájejte kořenovou zeleninu a cibuli na kostičky. Maso očistěte, osolte a prošpikujte nudličkami špeku (pokud vám to nepůjde, dejte špek na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul). V hrnci rozpalte sádlo a hovězí na něm ze všech stran opečte. Po zatažení dejte maso stranou a do hrnce vložte kořenovou zeleninu s cibulí a vše restujte asi 5 minut.
Poté přidejte do zeleniny sůl a koření, a ještě asi jednu minutu vše restujte. Následně stáhněte teplotu sporáku zhruba na třetinu, do hrnce přidejte rajčatový protlak a povidla, a ještě pár minut základ opékejte. Do orestované zeleninové směsi poté vložte zpět maso a přilijte 700 ml červeného vína. Na hrnec dejte pokličku, teplotu stáhněte na minimum a obsah hrnce duste přibližně hodinu a čtvrt.
Po uplynutí uvedené doby dolijte ke směsi zbytek vína a opět duste dalších 45 minut, nebo do změknutí masa. Následně do hrnce přilijte hovězí vývar a pod pokličkou duste ještě dalších 15 minut. Poté maso vyjměte z kastrolu a uložte jej na teplé místo. Zbylý obsah hrnce přeceďte přes jemné síto a přecezenou omáčku ještě asi minutu až dvě povařte.
Pokud chcete, můžete do základu ještě před posledním varem přidat pro lepší chuť trochu portského vína. Nakonec do omáčky přidejte kostičky másla a vše důkladně rozmíchejte. Maso nakrájejte na plátky, rozprostřete na talíř a přelijte připravenou omáčkou. Jako příloha se k tomuto pokrmu nejlépe hodí bramborová kaše.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!