Plody aronie se hodí také pro přípravu vína. Pokud ho chcete také vyzkoušet, budete k tomu potřebovat plody aronie a na každý litr vylisované tekutiny také níže uvedené ingredience.
Ingredience
- 450 gramů cukru,
- kvasinkovou kulturu,
- špetku živné soli.
Postup
Černé jeřabiny nejprve opláchněte a pomocí odšťavňovače vylisujte. Poté vše nechte odstát, aby se tekutina odkalila, a hadičkou stočte. Vzniklý mošt přelijte do připraveného demižonu a na každý litr šťávy přidejte 450 gramů cukru, špetku živné soli a jedno balení potravinářské kvasinkové kultury, která by měla vzejít v menším množství moštu, což napomůže rozkvašení.
Demižon následně uzavřete kvasnou zátkou s vodou. Poté dojde k bouřlivému kvašení, přičemž optimální teplota by se měla pohybovat kolem 20 °C. Víno z aronie vzchází celkem pomalu a dlouho, takže ke stáčení bude připravené zhruba po šesti měsících, ale znalci doporučují nechat ho odležet klidně i rok. Nesmí přitom bublat ani perlit.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!