Vypěstovali jste si na zahradě úrodu šťavnatých černých bobulí, které mají příjemně trpkou chuť, a marně teď přemýšlíte, co s nimi dál? Plody aronie se dají připravit na mnoho různých způsobů a mohou se stát základem pro celou řadu chutných receptů. Poradíme, jak zpracovat aronii, jak připravit víno nebo čaj z aronie a jaký recept na kompot z aronie byste rozhodně měli vyzkoušet.
Přemýšlíte, kde sehnat černé jeřabiny a jaké můžete připravit z plodů aronie recepty? Tyto chutné bobule si samozřejmě můžete vypěstovat na své vlastní zahradě, ale pokud k tomu nemáte příležitost, dají se koupit také ve specializovaných obchodech se zdravou výživou či na internetu. Jedná se obvykle o sušené plody, ale najdete je i v podobě prášku nebo sirupu.
Za syrova nemusí aronie každému chutnat, a proto se většinou zpracovává v podobě různých pokrmů a nápojů. Mezi nejoblíbenější způsoby zpracování aronie patří příprava za studena lisovaných ovocných šťáv, které si lidé pochvalují pro jejich příjemnou chuť, ale také kvůli velkému obsahu vitamínů a zdraví prospěšných látek. Dále se osvědčily i různé koktejly a džusy v kombinaci s dalším ovocem.
Zatímco někteří dávají přednost nápojům z aronie, jako je například čaj, víno nebo domácí brandy, jiní preferují tuto surovinu jako základ pro pečení. Můžete tak z aronie vytvořit třeba chutné muffiny, ale hodí se také jako přísada do koláčů, buchet a na palačinky. Skvěle pak poslouží i ve formě kompotu nebo marmelády, která se dá přidat do dezertů spolu se smetanou, piškoty a ovocem.
Šťáva z Aronie
Sirup z Aronie
Sušená Aronie
Tinktura z Aronie
Kompot z Aronie
Víno z Aronie
Čaj z Aronie
Macerát ze sušených plodů Aronie
Pečená Aronie
Marmeláda z Aronie
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!