Kde roste Bobkový list?

Vavařín

Bobkový list, který je dobře známý z gastronomie a lidového léčitelství, je ve skutečnosti sušený list vavřínu vznešeného. Jedná se o stálezelený strom či keř z čeledi vavřínovitých, kterému se někdy říká také vavřín ušlechtilý nebo třeba bobkový strom (latinsky Laurus nobilis, anglicky bay tree, bay laurel, sweet bay, Grecian laurel, true laurel nebo jednoduše laurel).

 

Vavřín vznešený původně pochází z oblasti Malé Asie, odkud se poté rozšířil také do celého Středomoří. Tyto stromy a keře zde v minulosti tvořily celé vavřínové lesy, dobře prospívaly a rostly od Maroka a Španělska až po Řecko, Turecko či Blízký východ. Změna klimatických podmínek před deseti tisíci lety však způsobila, že vavříny nahradily jiné rostliny.

 

V současné době již vavřínové lesy nejsou příliš časté. Některé ještě přetrvávají v horách jižního Turecka, Sýrie, Španělska, Portugalska nebo Maroka, ale také na Madeiře a na Kanárských ostrovech. Tyto lokality přitom dnes patří mezi chráněné oblasti. Kromě toho se ale vavříny hojně pěstují v celém Středomoří, kde k největším producentům patří Turecko.

 

A jak tedy vavřín vznešený vypadá? Tento stálezelený keř nebo stromek obvykle ve volné přírodě dosahuje do výšky 2 až 4 metrů, ale pokud se mu dobře daří a má k tomu vhodné podmínky, může měřit klidně 8 až 15 metrů. Jde o teplomilnou rostlinu, která nemá ráda dlouhotrvající sucho ani přemíru vlhkosti. Na zahradě pak často plní okrasnou funkci.

 

K typickým znakům vavřínu vznešeného patří černohnědá borka, čtyřčetné květy vyrůstající v chudých okolících nebo temně purpurové plody. Za nejdůležitější ale lidé samozřejmě považují vavřínové listy, které jsou na dotek kožovité, bývají lysé a obsahují několik párů postranních žilek. Zatímco na vrcholu jsou špičaté či zašpičatělé, jejich okraje bývají lehce zvlněné.   Chcete vědět, jak správně pěstovat vavřín, přečtěte si náš článek zde.

 

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?