Nakládané Patizony (Recept)

Patizon
Patizony můžete podobně jako třeba okurky naložit do sladkokyselého nálevu, takže si tuto pochoutku uchováte na delší dobu. Jde o poměrně snadný způsob zpracování patizonů, který se vám bude hodit třeba ve chvíli, kdy se vám na zahradě urodí větší množství plodů, s nimiž si nebudete vědět rady. Na přípravu daného jídla z patizonu budete potřebovat níže uvedené suroviny.  

Ingredience:

  • mladé patizony,
  • 2 cibule,
  • černý pepř,
  • nové koření,
  • bobkový list,
  • hořčičné semínko,
  • vodu, cukr, sůl a ocet na nálev.
 

Postup:

Nejprve zbavte patizony stopky, oloupejte je, odstraňte dužinu se semínky a nakrájejte je na kostičky či menší plátky. Na dno každé sklenice o objemu 1 litru vložte 3 kuličky černého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, půl lžičky hořčičného semínka a několik plátků nakrájené cibule. Kromě toho samozřejmě můžete přidat i další ingredience (chilli papričku, mrkev, kopr). Následně vyplňte sklenice připravenými patizony a vše zalijte horkým nálevem, který se připravuje svařením vody s cukrem, octem a solí (na 1 litr vody připadne 100 gramů cukru, 30 gramů soli a 3 decilitry octa). Poté sklenice dobře zavíčkujte a sterilujte. Pokud jde o to, jak zavařit patizon, dělá se to zhruba při teplotě 90 °C po dobu 30 minut. Zavařené patizony pak oceníte třeba během zimních měsíců, kdy vám jistě přijdou k chuti.    

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

     
CO NA TO ŘÍKÁTE?