Dalším oblíbeným receptem, který využívá listy rýmovníku, je příprava speciálního rýmovníkového oleje. Na ten budete potřebovat níže uvedené suroviny.
Ingredience
- 70 gramů rýmovníkových listů
- 1 litr kvalitního olivového oleje
Postup přípravy:
Listy rýmovníku opláchneme ve studené vodě a necháme je dobře uschnout. Poté jich co nejvíce naskládáme do připravené sklenice a zalijeme olivovým olejem, aby byly všechny lístky úplně ponořené. Sklenici dobře uzavřeme a necháme v ní rýmovníkové listy louhovat asi 4 týdny. Nakonec vše scedíme, listy vyhodíme a můžeme olej používat.
Někteří lidé radí spíše listy rýmovníku rozmixovat přímo v olivovém oleji a ve vodní lázni půl hodiny zahřívat na 60 °C. Následně je nutné olej umístit do sklenice ovázané plátnem (nezakrývat víčkem) a položit na okenní parapet, kde zůstane do druhého dne. Poté směs ještě jednou zahřejeme, přecedíme a výsledný výrobek uchováváme v chladu. Stejně jako rýmovníková mast pak může olej sloužit na promazávání hrudníku při kašli nebo nachlazení.
Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku či YouTubu!