TOPINAMBURY – plevel nebo skvělá rostlina?

Topinabury

Ačkoliv někteří lidé považují topinambury za plevel, tyto invazivní rostliny mají ve skutečnosti celou řadu skvělých vlastností. Na první pohled sice vypadají jako drobné slunečnice, pod zemí však ukrývají hlízy, které obsahují velké množství prospěšných látek. Díky tomu mají rostliny, kterým se někdy říká také jeruzalémské artyčoky, široké využití v kuchyni, i když by to lidé s jejich konzumací rozhodně neměli přehánět.

 

CO JE TOPINAMBUR?

Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) je bylina z čeledi hvězdnicovitých, která svým vzhledem připomíná klasickou slunečnici roční. Ačkoliv u nás není příliš rozšířená, má v našem jazyce celou řadu dalších pojmenování. Můžete ji tak znát třeba jako topinambur hlíznatý, ale používá se i označení jeruzalémské artyčoky nebo židovské brambory. Stále častěji však lidé těmto bylinám říkají pouze topinambury.

Na rozdíl od klasické slunečnice jsou květenstvím topinambur drobnější úbory, které dosahují délky kolem deseti centimetrů. Lodyha pak dorůstá zhruba do výšky 1–3 metry, v horní části se začíná větvit a bývá porostlá drobnými bělavými chloupky, jež mohou být na bázi mírně načervenalé. Listy na vrcholu rostliny jsou poté střídavé.

Pokud jde o hlízy, kvůli kterým si lidé topinambury oblíbili, ty jsou protáhlé, mají zvrásněný povrch a žlutou, hnědou či načervenalou barvu. Jejich tenké slupky bývají pevně přirostlé k podzemním výhonkům, které se označují jako stolony. Co se týče úrody, z jednoho metru čtverečného je možné sklidit 4–7 kilogramů hlíz.

Podle pěstitelů je topinambur rostlina, která pochází ze Severní Ameriky, s čímž souvisí i její pojmenování. Francouzští námořníci a kolonisté v Británii totiž tento pro Evropu dosud nepoznaný druh získali od amerického indiánského kmene Tupinambů někdy v průběhu 16. století. Přirozený areál rozšíření topinambur sahá od Kanady až po Mexiko, dnes se však s touto rostlinou můžete potkat prakticky po celém světě.

Co se týče rozšíření na našem území, v České republice se topinambury vyskytují velice roztroušeně. Najdete je ale především v nižších a teplejších polohách, kde se jim velice dobře daří. Zejména na březích řek, na mezích, v zarostlých příkopech nebo i na místech, kde nedávno probíhaly zemní práce, pak tyto rostliny často zplaňují.

 

TOPINAMBUR VYUŽITÍ a ÚČINKY

Na co je topinambur dobrý? Ačkoliv se tato rostlina řadí do stejného rodu jako slunečnice roční, její využití je velice odlišné. Zatímco v případě klasické slunečnice pěstitelé sklízí její drobná olejnatá semena, u topinambur jsou ceněné především chutné hlízy, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, mají široké využití v kuchyni a dokáží vnést do připravovaných pokrmů netradiční chutě.

V dřívějších dobách se sice jeruzalémské artyčoky pěstovaly k jídlu, ale sloužily také jako krmivo pro černou zvěř. Později je však z našeho jídelníčku vytlačily brambory a lidé na tuto plodinu téměř zapomněli. Dnes se k jejímu pěstování opět vracejí, a to především z toho důvodu, že podle lékařů ovlivňují topinambury zdraví člověka velice příznivým způsobem.

Jaké mají topinambury léčivé účinky? Vzhledem k obsahu dietně příznivého polysacharidu inulinu jsou tyto hlízy velice vhodnou potravinou pro diabetiky. Zároveň se v nich neukrývá žádný škrob (jako například v bramborách), ale jsou plné zdraví prospěšných látek. Kromě inulinu obsahují topinambury vitamíny, které mají příznivý vliv na fungování našeho organismu.

 

Jaké látky obsahují hlízy topinambur?

  • Vitamín A
  • Vitamíny B
  • Vitamín C
  • Vitamín D
  • Železo
  • Křemík
  • Draslík
  • Betakaroten
  • Biotin

Jelikož se inulin obsažený v topinamburech neštěpí v tenkém střevě a nedochází zde k jeho využití, má velice nízkou kalorickou hodnotu. Nezvyšuje tedy hladinu krevního cukru, z čehož vyplývá, že si tyto plody mohou bez problémů užít i diabetici. Topinambury navíc snižují cholesterol, zabraňují ukládání tuku v cévách, mají detoxikační účinky, podporují tvorbu kostí a mají pozitivní vliv na regeneraci pleti.

Inulin v množství od 30 do 80 gramů může lidský organismus bez problémů spotřebovat bez zapojení inzulinu, což je výhodné nejen pro diabetiky, ale také pro ty z nás, kteří se rozhodli pustit do redukční diety. Další výhodou inulinu obsaženého v hlízách topinambur je skutečnost, že podporuje funkci střev a má pozitivní účinky na obranyschopnost organismu.

Kromě toho, že příznivě ovlivňují naše zdraví, však mají topinambury nežádoucí účinky, na které je třeba dávat si dobrý pozor. Ve větším množství totiž může jejich konzumace člověku způsobit nepříjemné zažívací obtíže. Pokud si jich dopřejete tak akorát, poradí si s nestravitelným polysacharidem jménem inulin naše střevní mikroflóra. Ve větším objemu však způsobují topinambury nadýmání, zácpu či průjem.

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?