GOJI / KUSTOVNICE ČÍNSKÁ – úžasná to rostlina!

GOJI Kustovnice cinska

Ačkoliv její oficiální botanický název zní kustovnice čínská, lidé tuto rostlinu znají spíše jako GOJI. Její sytě červené bobule mají blahodárné účinky na celé tělo a díky tomu zastávají neotřesitelnou pozici v tradiční čínské medicíně, ale zároveň patří mezi stále oblíbenější plody i v naší zeměpisné šířce. Údajně totiž brání stárnutí, posilují imunitní systém a chrání člověka před rakovinou a srdečními chorobami. Kromě toho pomáhají při hubnutí a mají navíc široké využití i v kuchyni.

 

CO JE KUSTOVNICE ČÍNSKÁ?

Rostlina kustovnice čínská neboli Lycium chinense je opadavý keř z čeledi lilkovitých, který obvykle dorůstá do výšky 50-200 centimetrů. Poznáte ho především podle dlouhých prutovitě převislých větví, fialových trubkovitých květů a živě zelených listů. Ty jsou vejčité, mají kosočtverečný až kopinatý tvar a bývají širší než listy příbuzné rostliny označované jako kustovnice cizí (Lycium barbarum).

Celkově na světě existuje více než osmdesát různých druhů kustovnic a lidé i dendrologická literatura často kustovnici čínskou zaměňují právě za kustovnici cizí. Ta je ovšem považována spíše za invazivní druh a zároveň se liší také kalichem. Kromě toho představuje kustovnice čínská keř, kterému na rozdíl od jiných druhů naprosto schází trny.

Plody kustovnice čínské se stejně jako u kustovnice cizí nazývají Goji, ale můžete se setkat také s označením Godži, gou qi, red medlar nebo i wolfberry. Jedná se o drobné bobule, které mají jasně oranžovou až sytě červenou barvu a jejich chuť připomíná spojení brusinek, šípků a višní. Ovoce Goji se dá konzumovat v syrovém stavu, ale skvěle poslouží také při výrobě čajů, sirupů a vína.

 

VÝSKYT KUSTOVNICE ČÍNSKÉ

Pokud jde o historii, v asijských zemích je tato rostlina využívána již tisíce let, ale pěstování kustovnice čínské zmiňují až literární prameny, které se datují do 2. století před naším letopočtem. V tradiční čínské medicíně si vydobyla své místo především díky svým léčivým účinkům a jako doplněk stravy ji s oblibou využívali už někteří příslušníci dynastie Ming, jež vládla v letech 1368-1644.

Goji rostlina, jejíž plody lidé z podhoří Himalájí v minulosti označovali jako také „bobule štěstí“, se i dnes pěstuje především v Asii. Setkat se s ní můžete hlavně v Číně, Nepálu, Mongolsku, Thajsku a Japonsku, ale kromě toho ji najdete také na Jávě, ve Vietnamu či na Havajských ostrovech. Jelikož je však o tuto superpotravinu s mnohostranným využitím v posledních letech extrémní zájem, její komerční pěstování se rozšířilo prakticky po celém světě.

Nenechte se ovšem zmást a při nákupu sušených plodů si vždy dejte dobrý pozor. Ačkoliv bývají bobule Goji nabízené na trhu označované jako plody kustovnice čínské, často se jedná o kustovnici cizí pěstovanou v Číně a vyváženou do zahraničí. V některých případech to ale mohou být také vyšlechtěné kultivary získané hybridizací kustovnice cizí s jinými kustovnicemi.

 

JAK POUŽÍVAT GOJI?

Přemýšlíte, k čemu tato populární rostlina vlastně slouží? Pěstuje se samozřejmě hlavně kvůli plodům, které je možné konzumovat v čerstvém stavu jako ovoce, ale také ve formě čaje, sirupu, tonika či doplňku stravy. Kromě toho lidé často připravují z GOJI sušené plody a tyto červené bobule se někdy prodávají také v lyofilizovaném stavu, tedy sušené mrazem.

Kromě Goji plodů však lidé využívají také listy, kůru a kořeny kustovnice čínské. Mladé zelené výhonky představují chutnou zeleninu, ze semen kustovnice se lisuje výtečný olej a kořeny slouží ke snižování teploty, potlačení krvácení a pročištění plic, jater i ledvin. O listech se říká, že dokáží vyléčit zrak, ale údajně posilují také šlachy a kosti a mají pozitivní vliv na lidský imunitní systém.

Ačkoliv lidé pěstují kustovnici čínskou především kvůli jejím plodům a dalším částem, které mají léčivé účinky, existuje také další důvod, proč zahrádkáři tuto rostlinu vyhledávají. Kustovnice čínská bývá totiž často vysazována jako meliorační porost, jež úspěšně brání erozi půdy.

 

GOJI ÚČINKY

Díky svým léčivým účinkům představují plody Goji doslova poklad tradiční čínské medicíny a mnozí lidé proto kustovnici čínskou oslavují jako naprostý přírodní zázrak. Ačkoliv se jedná o poměrně malé bobule, ukrývají v sobě celou řadu vitamínů a dalších důležitých látek, které mají pozitivní vliv na naši obranyschopnost a vitalitu.

Pokud se na plody kustovnice čínské podíváme z nutričního hlediska, Goji bobule pro člověka představují velice ceněný zdroj živin. Jejich obsah sice vždy závisí na konkrétním druhu, čerstvosti plodů a také na způsobu jejich zpracování, najdete v nich ovšem všechny tyto látky:

  • 18 druhů aminokyselin včetně těch esenciálních
  • Minerální látky (například železo, vápník, zinek)
  • Karotenoidy
  • Velké množství bílkovin a vlákniny
  • Vitamíny A, B1, B2, B6, C a E

 

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ: LÉČIVÉ ÚČINKY

Nejen že plody Goji již po staletí využívá tradiční čínská medicína, ale skvěle si vedou i v laboratorních studiích, podle kterých ovlivňuje kustovnice zdraví člověka velice pozitivním způsobem. Údajně totiž podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, má protizánětlivé a protiplísňové účinky, působí na správnou funkci jater a zažívání a dokonce představuje i mírné afrodiziakum.

Dalším pozitivem, které konzumace plodů kustovnice čínské přináší, je skutečnost, že tyto bobule redukují množství antigenů a pomáhají tak astmatikům i alergikům. Zároveň údajně snižují krevní tlak a cholesterol, stimulují tvorbu bílých i červených krvinek (podporují tedy správnou krvetvorbu), pomáhají při zánětech, příznivě ovlivňují funkci jater a podporují svalovou výdrž.

Kromě výše zmíněných léčivých účinků nesmíme zapomenout ani na to, že konzumace plodů Goji posiluje zrak, zklidňuje podrážděné oči a pomáhá zlepšit ostrost vidění. Využívají se však i při léčbě mnohých onemocnění, jako je například rakovina, cukrovka, tuberkulóza či chronický kašel. Zlepšují totiž regulaci cukru v krvi, zpomalují růst nádorových buněk a dodávají tělu energii. Navíc údajně odbourávají stres a pomáhají také při bolestech hlavy.

Jelikož bobule Goji obsahují také silné antioxidanty, pomáhají tělu vypořádat se s volnými radikály poškozujícími kolagen v pokožce, působí jako prevence některých závažných chronických onemocnění a zároveň zabraňují rychlému stárnutí organismu. Mají také pozitivní účinky na pleť, kterou dokáží udržet zdravou a svěží, takže se staly základem pro různé produkty kosmetického průmyslu.

 

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ: HUBNUTÍ

Jelikož plody kustovnice čínské obsahují hodně vlákniny, mají nízký glykemický index (GI) a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, staly se také oblíbeným pomocníkem při snižování tělesné hmotnosti. Bobule Goji navíc mají příznivý vliv na spalování tuků a údajně zrychlují metabolismus. U osob, které je konzumují, déle přetrvává pocit sytosti, což může pomoci při redukci hmotnosti. I zde je ovšem důležité dbát na vyváženou stravu a pravidelný pohyb.

 

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ: DENNÍ DÁVKA

Ačkoliv se o kustovnici čínské mluví jako o superpotravině, která je extrémně zdravá a výživná, člověk by měl být s užíváním Goji plodů opatrný. To znamená nepřekračovat doporučenou denní dávku a vyhnout se přílišné konzumaci samotných bobulí, ale i potravinových doplňků, které jejich výtažky obsahují.

Jaké má tedy kustovnice čínská dávkování? Důležité je především to, v jaké formě plody Goji konzumujete. Dále byste však měli zohlednit také faktory, jako je věk, váha, výška, pohlaví i zdravotní stav konkrétního člověka. Pokud máte pochybnosti, určitě se tedy vyplatí poradit se o konzumaci těchto bobulí s ošetřujícím lékařem. Mějte ovšem na paměti, že ani odborníci se na přesné dávce často neshodnou.

Pokud jde o sušené plody, doporučená denní dávka představuje zhruba 1-2 hrstky či polévkové lžíce bobulí. U čerstvých plodů je poté ideální zkonzumovat asi 30-45 gramů denně, a co se týče šťávy, sirupu či tinktury, tady je vhodné dodržovat pokyny, které najdete na etiketě konkrétního výrobku. Obvykle to ovšem bývá kolem 30-60 mililitrů. Pozor si dejte také na konzumaci většího množství bobulí Goji v pozdních večerních hodinách, mohly by se totiž dostavit problémy se spánkem.

Menším dětem je nutné tuto rostlinu do jídelníčku zařazovat postupně, aby si na její působení zvykly. Dokud nebudou vaše ratolesti starší než 18 měsíců, raději na podávání plodů Goji zapomeňte. Jakmile budou děti starší, zhruba do 10 let věku by měly na rozdíl od dospělých užívat pouze poloviční dávku. Denně tedy postačí jedna menší hrst bobulí, která jim dodá potřebné minerály a vitamíny.

 

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ:  NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Pokud člověk zkonzumuje větší množství plodů Goji a dojde k předávkování, hrozí u některých jedinců výskyt nežádoucích účinků, jako je například nevolnost, silný průjem, bolest břicha či podráždění pokožky. Z toho důvodu se doporučuje vždy dodržovat správné dávkování a při jakémkoliv náznaku problémů raději vyhledat svého ošetřujícího lékaře.

Jelikož se u některých osob po přílišné konzumaci bobulí Goji mohou projevit nepříjemné vedlejší účinky, většinou se nedoporučuje užívání kustovnice v těhotenství ani konzumace Goji při kojení. Zároveň byste plody této rostliny ani žádné doplňky stravy, které její stopy obsahují, neměli podávat dětem mladším 18 měsíců.

Se svým ošetřujícím lékařem by konzumaci plodů Goji vždy měli konzultovat lidé s nízkou hladinou cukru v krvi, osoby s nízkým krevním tlakem či pacienti užívající lék warfarin, který slouží k ředění krve. Pozor by si však měli dát také lidé s gastrointestinálními problémy. Pokud se po konzumaci bobulí kustovnice čínské dostaví jakékoliv zdravotní obtíže, vždy je nutné vyhledat lékaře.

 

GOJI KONZUMACE

Zajímá vás, jak chutná Goji a jak jíst kustovnici, abyste co nejlépe využili její léčivé účinky? Pokud jde o chuť, tyto zářivě oranžové či červené bobule jsou lehce nakyslé a připomínají kombinaci brusinek, višní a šípků. Některým lidem ale chutnají dokonce po rajčatech. Jejich vůně pak bývá připodobňována k datlím, rozinkám či sušeným brusinkám. Díky tomu dokáže tato exotická přísada ozvláštnit celou řadu pokrmů.

Plody kustovnice čínské se dají konzumovat jak za syrového stavu, tak i v mnoha dalších formách. Zároveň můžete čerstvé i sušené bobule přidat do spousty pokrmů, jako jsou například různé saláty, jogurty, ovesné kaše, smoothies, dezerty, ale i polévky či omáčky. Spousta lidí poté využívá plody Goji jako základ chutného čaje, sirupu, džusu či vína.

Co se týče jiných kultur, například v Asii jsou lidé zvyklí přidávat plody kustovnice čínské do kuřecích vývarů, které se připravují spolu s ženšenem. Dalším oblíbeným způsobem, jak se dají tyto šťavnaté červené bobule využít, je výroba tradičního čínského likéru maotai. Ten obsahuje naložené plody Goji, ženšen a slívy.

 

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ PRODEJ a CENA

Kde sehnat Goji a kolik vás bude tato netradiční rostlina stát? Pokud si chcete pořídit sazeničky kustovnice čínské, ze kterých si doma vypěstujete vzrostlý keř, můžete navštívit menší či větší zahradnictví. Ta obvykle nabízí hned několik kultivarů, takže si zde na své přijde každý pěstitel. Kromě toho dnes prodej Goji sazeniček nabízí i spousta e-shopů.

Při nákupu sazeniček byste si ovšem měli dát pozor na několik základních věcí. Abyste věděli, co od rostliny můžete v budoucnu očekávat a jak bude plodit, vždy se zajímejte o to, jak staré jsou prodávané kustovnice, v jakém květináči (kontejneru) byly pěstovány a hlavně o jaký kultivar se jedná.

Mezi nejoblíbenější kultivary dnes patří třeba Lycium chinensis „Anny“, který se řadí mezi velkoplodé odrůdy a dorůstá až do velikost 2,5 metru. Lidé ale často vyhledávají i kultivary „Sweet Lifeberry“ či „Big Lifeberry“. A jaká je u rostlin Goji cena? Vždy samozřejmě záleží na konkrétní odrůdě, ale za drobnou rostlinku zaplatíte většinou do 100 korun, středně velký květináč pak stojí zhruba 100-150 korun a dvoulitrový kontejner vyjde zhruba na 300 korun.

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?